Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) anunţă că pe râul Timiș s-a atins un “nivel excepțional”, la ora 10.00 la Staţia Hidrometică (S.H.) Lugoj atingându-se cota maximă, nivelul fiind mai mare cu 11 cm decât cel înregistrat în 2005. Un dig a cedat în zona Pohalma.
ABA Banat transmite că, deși s-a intervenit la menținerea primei linii de apărare din aval de localitatea Lugoj, pe malul stâng al râului Timiș, digul a cedat în zona Pohalma, la km 2 +125.
Calea ferată Lugoj-Timișoara reprezintă linia a doua de apărare. Apa râului Timiș va inunda terenurile agricole din zonă până la calea ferată, după care se va scurge natural în albia râului Timiș, în aval de pragul deversor de la nodul hidrotehnic Coștei, potrivit debanat.ro.
În zona Lugojului, nivelul râului Timiş este în scădere.
Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere.
Directorul general al Apelor Române, Ervin Molnar, a ajuns la faţa locului, împreună cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este aşteptat şi ministrul de Interne, Marcel Vela, șiErvin Molnar, coordonează de la fața locului echipele de intervenție. Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș,
“În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități”, transmit reprezentanţii ABA Banat.
Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme).
Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.
Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în peste trei sferturi din ţară până sâmbătă dimineaţa, precum şi un Cod galben de vreme instabilă în zone din alte 11 judeţe şi Bucureşti.