Alerte în sistemul RAPEX pentru două tipuri neconforme de măști și alte două de dezinfectanți
Geluri dezinfectante, măști de protecție și mănuși importate de România pentru protecția împotriva COVID-19 au fost verificate în Danemarca. Două tipuri de măști, respectiv geluri, nu au trecut testele de conformitate.
Acțiunea comună de testare a produselor de protecție COVID a avut loc în Danemarca, iar la ea a participat România, alături de alte 22 de țări, în cadrul unei acțiuni comune desfășurată începând de anul trecut, precizează ANPC într-un comunicat.
România a trimis spre testare trei tipuri de măști de protecție
România a transmis spre testare, prin intermediul ANPC, trei tipuri de măști de protecție, trei tipuri de geluri/ dezinfectanți pentru mâini și două tipuri de mănuși de protecție.
Rezultatele de testare efectuate de laboratorul ales în acestă acțiune comună a Comisiei Europene a arătat următoarele rezultate pentru produsele transmise de ANPC:
–măști de protecție: 2 tipuri nu au trecut testele, un tip de mască a trecut;
– geluri/dezinfectanți pentru mâini: 2 tipuri nu au trecut testele, un tip a trecut;
mănuși de protecție: 2 tipuri au trecut testele.
În urma rezultatelor testelor primite de la laboratorul, ANPC a notificat RAPEX – Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre UE, sistemul validând 2 alerte pentru tipurile de măști ce nu au trecut testele de laborator, precum și alte 2 alerte pentru gelurile/dezinfectanții pentru mâini ce nu au trecut testarea. Totodată, comisarii ANPC s-au asigurat că operatorii economici au retras voluntar de la comercializare toate aceste tipuri de produse care s-au dovedit a fi neconforme, în urma testelor efectuate, se arată în comunicatul ANPC.
Pentru fiecare tip de produs asociat COVID-19, activitatea de testare a laboratorului din Danemarca, acreditat în proiect, s-a concentrat pe următoarele criterii:
-pentru măști: laboratorul a verificat penetrarea filtrului sau, alternativ, capacitatea de filtrare a scurgerilor spre interior;
-pentru geluri și dezinfectanți pentru mâini: conținutul substanței active biocide declarate și autorizate (conferind eficacitatea dezinfectantă), verificat prin determinare prin cromatografie sau test colorimetric;
-pentru mănuși: prezența substanțelor chimice periculoase, pătrunderea lichidelor, permeabilitatea substanțelor chimice prin mănuși și protecția acestora împotriva virușilor.