Prima pagină » Știri » Aleșii locali își păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un altul

Aleșii locali își păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un altul

Aleșii locali își păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un altul
Aleșii locali își păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un altul

Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 77 de voturi ” pentru”, nicio abținere și 34 de voturi „împotrivă”, Senatul fiind for decizional pe proiectul care urmează să ajungă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege modifică Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali în sensul în care calitatea de consilier local sau de consilier județean, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, nu încetează în cazul în care acesta pierde calitatea ”de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepția partidelor politice care au fuzionat, situație în care consilierul devine independent”, conform textului inițiativei.

În forma actuală a legii, articolul 9, litera h1 este prevede: ”Calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: h1 )pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales”.

Un alt amendament adus de PSD la articolul 15, litera g1 propune următoarele: „calitatea de primar și, respectiv, de președinte al consiliului județean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepția partidelor politice care au fuzionat, situație în care primarul devine independent”.

Forma inițială a Legii, la art.15, litera g1, arată că: ”Calitatea de primar și, respectiv, de președinte al consiliului județean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: g1 )pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”.

Președintele PMP, Traian Basescu a susținut că proiectul de lege este făcut pentru ca PSD să recupereze consilierii UNPR, deveniți PMP după fuziune.

„Ar trebui să ne facem că nu știm pentu ce este această moificare a legii. Este dorința PSD-ului de a recupera consilierii UNPR, care au devenit PMP după fuziunea cu PMP-UNPR. Asta e lăcomie. V-aș aduce aminte că ați mai făcut transferuri gratuite și prin Ordonanța 55/2014, care a fost declarată neconstituțională. Ceea ce faceți azi este pornit de la credința dumneavoastră că nu aveți puterea până nu aveți și justiția și toată administrația și toate cele. Așa ați pierdut mandatul în alegerile trecute, așa îl veți pierde la alegerile următoare, pentru lăcomia nesfârșită pe care o aveți. Sigur că vom vota împotriva acestui proiect de lege”, a afirmat senatorul Traian Băsescu la tribuna plenului Senatului.

Și senatoarea USR, Florina Presadă, a anunțat că partidul din care face parte va vota împotriva acestui proiect, precizând că a existat o grabă cu adoptarea inițiatiavei legislative.

„De unde atâta grabă cu acest proiect? E o lege destul de importantă, raportul a venit cu câteva minute înaintea începerii ședinței de plen. Nu putem să nu remarcăm că soluția legislativă propusă prin această inițiativă, ca mandatul consilierului ar cărui partid, pe listele căruia a fost ales să nu înceteze atunci când partidul fuzionează sau este absorbit de către un alt partid, este o soluție care ar putea fi neconsituțională. CCR s-a pronunțat în mai multe rânduri, și a spus că această idee, ca consilierul să rămână independent nu reprezintă garanții de moralitate și legitimitate, în condițiile actualului sistem electoral. USR consideră că este o lege cu dedicație”, a declarat în plenul de miercuri, Florina Presadă.

Proiectul adoptat miercuri de Senat va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.