Regizorul filmului „Colectiv”, Alexander Nanau, a acordat recent un interviu unuia dintre cele mai importante cotidiene din Germania, Die Welt. În cadrul acestuia, românul crescut în Berlin, a vorbit despre starea sistemului sanitar din România, pandemia COVID-19, dar și despre Klaus Iohannis.
Alexander Nanau, în vârstă de 41 de ani, este de părere că în România „campania de vaccinare merge un pic mai bine ca în Germania”, dar că „prim-ministrul nostru (n.r. Florin Cîțu) a ezitat să impună un lockdown, că nu mai există nici un singur pat liber în secțiile de terapie intensivă și că Guvernul nu a creat un mecanism pentru a ajuta economia”.
„Acesta este populism. Nu văd nici o diferență față de politicieni precum Bolsonaro”, punctează regizorul.
Alexander Nanau a vorbit și despre spitalele din România și mita pe care o dau oamenii medicilor, precum și despre „procesul de schimbare” dinamic din ultimii ani. Potrivit acestuia, „oamenii au observat un lucru foarte simplu: dacă nu avem adevăr, murim”, referitor la sistemul de sănătate.
„Încet încet, odată cu studiile și călătoriile în Vest, se edifică o tânără democrație. România este ca în Spania, după 40 de ani de Franco”, este de părere regizorul.
Interviul, care fusese oferit înainte de demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății, atinge și acest subiect.
„Mafia din sănătate e cea care vrea să scape de Vlad Voiculescu”, subliniază Alexander Nanau.
Jurnalistul Hanns-Georg Rodek este cel care l-a intervievat pe regizorul român pentru publicația Die Welt.
R:Uniunea Europeană are mari dileme cum să găsească o atitudine corectă față de populiștii din Polonia și Ungaria. Ce atitudine ar trebui să aibă UE față de România?
A. N.: Noi avem un președinte, care se numește Klaus Iohannis și care aparține minorității germane.
R.: Și care are un renume foarte bun în Germania.
A.N.: Însă în România el este un politician absent. Toți știu că este timp irosit să ai pe cineva ca el în această funcție. El este doar un apărător din vorbe al democrației. De fapt, numește adesea procurori corupți, care opresc cercetări importante în justiție. Când merg la masă cu ambasadori ai altor țări, aceștia îmi spun că știu toate aceste lucruri.
Totodată, acesta a amintit și de momentul în care au fost publicate listele cu centrele de vaccinare.
„Revanșa nomenclaturii statului a fost aceea de a-l acuza pe Vlad Voiculescu că a publicat unele informații secrete. Argumentul ministrului de interne a fost: aceste centre secrete sunt «puncte strategice importante ale României». Tâmpenii”, susține Alexander Nanau.
În ceea ce privește filmul „Colectiv”, regizorul susține că a fost impresionat de publicul tânăr care a venit să vadă creația.
„În special cei tineri, între 16 și 30 de ani. Este o generație care are nevoie de răspunsuri: rămân sau plec?!”, punctează Alexander Nanau.