Profesorul Alexandru Rafila este de părere că România, la fel ca alte țări europene, a intrat în valul al doilea al pandemiei. Diferența dintre noi și celelalte state este dată de faptul că în vară alte țări au înregistrat un număr mic de îmbolnăviri, iar România a continuat să înregistreze un număr mare, spune Rafila.
„Toate țările din UE se află pe un trend crescător. Multe dintre statele membre, în perioada verii, au înregistrat puține îmbolnăviri și, practic, acolo discutăm foarte clar de un al doilea val. Noi suntem, practic, în aceeași situație, cu diferența că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în multe țări din UE, noi am avut un număr destul de mare de cazuri permanent și atunci am avut o creștere liniară, începând cu dată de 1 iunie și cu momente de stabilizare, de o săptămâna două, după care numărul de cazuri creștea în continure.
Profesorul Rafila este îngrijorat de situația epidemiologică a țării.
„Sunt preocupat de cifrele pe care le-am văzut la raportarea testelor efectuate duminică, când pe de-o parte am avut un record pentru o zi de duminică și am avut 20% dintre probele testate pozitive, ceea ce mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă și nu este exclus că, în această săptămâna, să înregistrăm acea cifra la care toată lumea face referire: 2000 de cazuri”.
Întrebat care este soluția, în condițiile în care în Capitală nu mai sunt locuri libere în spitalele Covid, Rafila a răspuns că Departamentul pentru Situații de Urgență, care coordonează repartiția persoanelor bolnave care au nevoie de terapie intensivă, va găsi o soluție „pentru un timp”.
Pe măsură ce capacitatea spitalelor se apropie de un nivel maxim, „pot apărea probleme foarte serioase”, a adăugat Rafila.
„Trebuie gândită o realocare a paturilor existente pentru alte tipuri de patologii. Lucrurile se complică. Sper să fim suficient de înțelepți să nu repetăm o experiență prin care au trecut țări precum Italia sau Franța sau Spania”, a adăugat acesta.