Alexandru Rafila: „Ar fi catastrofal să avem vaccin disponibil și să nu putem să-l administrăm în condiții corespunzătoare”
Organizarea campaniei de vaccinare anti-COVID este un proces lung, aflat la început, a declarat epidemiologul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Medicul a participat marți la o ședință pe această temă convocată la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, alături de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat.
Alexandru Rafila: „E un proces lung, suntem la început”
„E un proces lung, suntem la început. Cred că din această cauză dl președinte a convocat această ședință, pentru că își dă seama că organizarea cu succes a unei campanii de vaccinare neobișnuite este esențială și pentru încrederea populației în autorități și pentru vaccin în general. Dacă vrem să răspundem unei provocări, trebuie să o facem așa cum trebuie. Ar fi catastrofal să avem vaccin disponibil și să nu putem să-l administrăm în condiții corespunzătoare unui număr mare de persoane într-un timp relativ scurt.
Mi se pare binevenită inițiativa președintelui. Acum, mai trebuie și aici – e punctul meu de vedere – ca Ministerul Sănătății să includă în echipa care gândește această organizare și persoane care au mai făcut acest lucru, adică specialiști de sănătate publică, nu numai cercetători, de exemplu. Organizarea unei campanii de sănătate publică implică un concept și o logistică specială și bineînțeles că și alte ministere pot ajuta, și Departamentul pentru Situații de Urgență și mai ales Ministerul Apărării, inclusiv prin organizarea de centre mobile de vaccinare, mai ales în zonele rurale”, a afirmat Alexandru Rafila.
„Parteneriatul cu medicii de familie este absolut esențial”, a mai spus epidemiologul Alexandru Rafila.
Câți români vor primi vaccinul anti-COVID până la vară? Răspunsul lui Alexandru Rafila
Alexandru Rafila susţine că, cel mai probabil, cinci milioane de români ar urma să primească vaccinul anti-COVID-19 până în vara anului viitor, în condiţiile în care un prim vaccin ar urma să fie pus pe piaţă cel târziu în prima lună a lui 2021.
Rafila a punctat că majoritatea acestor vaccinuri au fost finanţate de guverne, iar altele au fost finanţate de producători farmaceutici.
„Ele deja s-au produs în avans, anumite cantităţi. În cazul în care vor fi aprobate, ele vor fi disponibile imediat, cantităţi importante. Sigur nu suficiente, dar cantităţi importante care au fost deja contractate de entităţile care au plătit, practic, pentru dezvoltarea acestui vaccin. Cred că e vorba de cel puţin de zeci de milioane de doze”, a declarat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR.