Alexandru Rafila, mesaj de Ziua Mondială a Sănătății: ”Avem nevoie de încrederea populaţiei în sistemul de sănătate”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, transmite un mesaj românilor cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății în care susţine că sistemul medical are nevoie de un personal suficient, bine pregătit, care poate să răspundă „într-un mod profesionist şi empatic” nevoilor pacienţilor și că sunt necesare investiţii în sănătate, dar mai ales de încrederea populației în sistemul de sănătate.
”Dragi români, vă transmit mesajul meu cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății:
La data de 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății! În acest an, 2023, deviza este: Sănătate pentru toți! Ca să putem face acest lucru și în țara noastră, avem nevoie de câteva lucruri. În primul rând, avem nevoie de un personal medical suficient, bine pregătit care poate să răspundă într-un mod profesionist și empatic nevoilor pacienților. Avem nevoie de investiții în sănătate, în spitale, în ambulatorii de specialitate, în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, mai avem nevoie de ceva: avem nevoie de încrederea populației în sistemul de sănătate.
Lucrăm la Ministerul Sănătății pentru a face aceste deziderate realitate și încercăm din toate puterile să ne facem datoria. Am început un proces la Ministerul Sănătății în anul 2022. Îl vom continua și vă asigur că în anii următori veți vedea rezultatele activității echipei de la Ministerul Sănătății dar cel mai important lucru este să vedeți rezultatele în teren atunci când solicitați servicii medicale, atunci când personalul medical răspunde necesităților dumneavoastră!”, a scris Rafila pe Facebook.
Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată în fiecare an la data de 7 aprilie și reprezintă data la care a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un tratat între naţiunile lumii, care recunoştea că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului ci şi un drept fundamental pentru pace şi securitate, în 2023, instituţia aniversând 75 de ani, potrivit https://www.who.int/.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii, care a fost marcată pentru prima dată în 1950. În ultimele şapte decenii şi jumătate, s-au înregistrat progrese extraordinare în protejarea oamenilor în faţa bolilor şi a distrugerilor, prin eradicarea variolei, reducerea incidenţei poliomielitei cu 99%, imunizarea copiilor, scăderea mortalităţii materne şi îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării pentru alte milioane.