Alexandru Rafila, optimist în privința noului vaccin anti-COVID-19: “Are o foarte bună eficacitate!” Cum va fi transportat și administrat
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este optimist în privința noului vaccin anti-COVD-19, care, în opinia lui, are o bună eficacitate. Cunoscutul medic a oferit, totodată, detalii despre transportul și administrarea serului.
Uniunea Europeană va semna un contract pentru 300 milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Potrivit specialiștilor, acesta are o eficacitate de peste 90%.
Alexandru Rafila susține, la rândul lui, că acest vaccin este foarte bun și laudă faptul că procesul de livrare va fi mult mai rapid, lucru îmbucurător în actualul context.
“E un vaccin cu foarte bună eficacitate. A fost în studiul de test 30.000 de oameni, au fost şi placebo. Sunt date încurajatoare. E un lucru foarte bun. Eu înțeleg că există deja o cantitate de vaccin care a fost fabricată. E un lucru foarte bun pentru că procesul de livrare a vaccinului va fi mai rapid. Rămâne de văzut care este aranjamentul Comisiei Europene, ce pre-contract au cu Pfizer”, a spus reprezentantul României la OMS.
Alexandru Rafila: “Vaccinul se face în două doze, la distanță de 30 de zile”
În continuare, Alexandru Rafila a relatat cum va fi transportat și administrat vaccinul produs de Pfizer și BioNTech, în care toată Planeta își pune mari speranțe.
“Acest vaccin trebuie păstrat la -80 de grade, în ambalajul lui original, timp de 10 zile. În cutia cu care vine fiecare cantitate de vaccin este gheață carbonică. El este stabil în acestă cutie specială timp de maxim 10 zile. În centrul de vaccinare mai poate fi păstrat la frigider șapte zile. În aceste șapte zile trebuie administrat vaccinul. Vaccinul se face în două doze, la distanţă de 30 de zile, ca acesta să fie eficient şi să protejeze”, a spus mai spus cunoscutul medic.
Pe baza proiecțiilor actuale, Pfizer și BioNTech se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze de vaccin în 2020 și până la 1,3 miliarde de doze în 2021.