Prima pagină » Știri » EXCLUSIV | Kelemen Hunor, la GÂNDUL LIVE: „Cei de la PNL nu ne-au spus ce majoritate vor: pentru a învesti guvernul Cîțu sau pentru a nu-l învesti și a merge spre anticipate”

EXCLUSIV | Kelemen Hunor, la GÂNDUL LIVE: „Cei de la PNL nu ne-au spus ce majoritate vor: pentru a învesti guvernul Cîțu sau pentru a nu-l învesti și a merge spre anticipate”

03 mart. 2020, 12:00, Știri

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, invitatul Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE de marți, 3 martie, spune că PNL trebuie să se decidă ce fel de majoritate vrea să strângă în Parlament: pentru învestirea Guvernului sau pentru alegerile anticipate.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a dezbătut cu Emma Zeicescu cele mai recente evenimente politice, de la criza din aceste zile legate de învestirea guvernului, până la alegerile locale și candidații care se prefigurează pentru fotoliile de edil.

Redăm mai jos principalele declarații ale liderului UDMR, Kelemen Hunor:

Despre negocierile cu PNL

Ne-am întâlnit ieri cu cei de la PNL și am discutat. Era prezent și premierul desemnat, și premierul în exercițiu, și doamna Raluca Turcan. Am avut o discuție neașteptat de lungă. Am discutat și despre Ordonanța 26, dar nu am discutat despre vot. Le-am spus că, dacă au o majoritate, putem vota săptămâna viitoare Guvernul Cîțu. dar mai importante sunt clarificările legate de Ordonanța 26, fără de care nu poți merge spre anticipate.

Ei caută majoritate, dar nu ne-au spus ce majoritate vor: pentru a învesti Guvernul Cîțu sau pentru a nu învesti guvernul. Nu am înțeles multe lucruri. Le-am spus „Vă puteți trezi că acest guvern va trece și am văzut pe fața lor o oarecare nelămurire”. Sentimentul meu este că nu au cerut vot explicit pentru această listă. Mai mult am vorbit despre anticipate, în ce condiții se poate ajunge la anticipate.

Eu am susținut alegerile anticipate încă de anul trecut, am reușit să-i conving și pe colegii mei din UDMR care erau reticenți. Principalul meu argument pentru anticipate era acela că am avut o criză permanentă din 2012, am avut 10 guverne în această perioadă. Avem nevoie de stabilitate politică. Alt argument pentru anticipate: să pregătim din timp bugetul pentru anul viitor. Dacă alegerile vor fi în noiembrie, bugetul va fi votat în februarie-martie. Asta nu ne ajută deloc, oamenii așteaptă creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii.

„Ne-am trezit apoi cu Ordonanța 26”

Am susținut anticipatele, dar ne-am trezit cu Ordonanța 26, într-un alt context legal, juridic, care a schimbat total contextul. În aceste condiții, am spus că nu mai susținem anticipatele. Nu poți să schimbi peste noapte sistemul electoral, e o chestiune extrem de importantă.

În această Ordonanță se spunea că fiecare poate vota acolo unde se trezește. Sistemul nostru electoral este gândit așa: numărul de mandate în județe este stabilit în funcție de numărul de locuitori cu rezidență în județul respectiv. Dacă 100 de mii de studenți votează la Cluj, se schimbă cu toul rezultatul votului – la fel la București sau Timișoara. Apoi sunt probleme legate de urna mobilă și de prelungirea votului.

Modificările din Ordonanța 26 schimbă radical sistemul electoral. Cei de la Putere au înclinat terenul spre ei și nu un pic, ci mult de tot. Alții nici nu mai au posibilitatea de a sta în picioare. CCR va decide probabil pe 12 martie sesizarea făcută de Avocatul Poporului, la cererea noastră. Sunt multe aspecte de neconstituționale în această Ordonanță.

Și formal, și pe conținut sunt multe elemente de neconstituționalitate în Ordonanță. CCR sau respinge formal Ordonanța și atunci avem o altă problemă, inclusiv pentru anticipate sau pe alegerile la termen. Dacă se intră pe fond, probabil mai multe articole vor fi neconstituționale și se vor rezolva în Parlament. Nu avem unde să ne grăbim. Avem 60 de zile la dispoziție.

Curtea Constituțională, jucător politic

Mai e o chestiune: de când calculăm acele 60 de zile până la dizolvarea Parlamentului? de la desemnarea lui Orban sau de la desemnarea lui Cîțu. Din punctul meu de vedere, de la desemnarea lui Cîțu. Să vedem înainte motivarea de la CCR.

Eu le-am spus colegilor de mai multe ori: în trei ani de zile, ați făcut din CCR un jucător politic, ați atacat to c era posibil și imposibil  la Curte, peste 50 acte normative atacate la CCR în mai puțin de trei ani! Unele trebuiau atacate, dar nu toate. Când Curtea a dat dreptate Opoziției, ea nu mai era politizată, era perfectă. CCR nu s-a schimbat de atunci.

Le-am spus celor de la PNL: de ce nu vreți să stați la masa discuțiilor cu noi dacă aveți doar 20 de procente în Parlament? De-a lungul timpului, UDMR a respectat orice înțelegere a avut cu partenerii politici. Nu este scopul meu să fac dreptate între dreapta și stânga românească” – Kelemen Hunor.

“Când au ajuns la Putere, cei de la PNL au crezut că dețin adevărul absolut”

Cea mai mare greșeală a celor din PNL. Ajungi la putere și ai impresia că ai ești deținătorul adevărului absolut. E o greșeală uriașă. Nu vrei să negociezi, să discuți, nu cauți calea de mijloc, apoi te miri că toți sunt împotriva ta. Am discutat și cu cei de la USR. Le-am spus, legat de anticipate: Voi faceți niște proiecte fără să luați creionul și să desenezi toți pașii, care sunt problemele care trebuie rezolvate.

Sunt o grămadă de întrebări.Dacă pică Ordonanța de urgență, abia la sfârșitul lunii iulie putem avea alegeri anticipate.

Ai vrut la guvernare, atunci guvernează țara! Nu vrei, atunci lasă pe alții. Țara oricum va fi guvernată. Noi am dat votul de încredere Guvernului Orban în toamnă, nu și în cazul doamnei Dăncilă. Acolo ALDE a rezolvat.

„Nu este scopul meu să fac dreptate între dreapta și stânga românească”

Nu știu dacă vor fi sau nu anticipate. Trebuie clarificată constituționalitatea OUG 26, altfel nu se poate merge spre anticipate. Poate fi făcut un proiect de lege în care doar chestiunile tehnice să fie rezolvate, de exemplu reducerea termenului de 90 de zile la 50 de zile, ca să nu ne ducem în iulie cu anticipate.

Le-am spus celor de la PNL: de ce nu vreți să stați la masa discuțiilor cu noi dacă aveți doar 20 de procente în Parlament? De-a lungul timpului, UDMR a respectat orice înțelegere a avut cu partenerii politici. Nu este scopul meu să fac dreptate între dreapta și stânga românească.

Avem nevoie de o guvernare de centru-dreapta pe minim 8 ani

Noi am respectat toate înțelegerile, acesta e un lucru important pentru România anului 2020. Nu mai suntem la guvernare din 2014. Atunci am avut ultima aventură în Guvernul Ponta, am ieșit eu și apoi și UDMR. Acum avem de o guvernare de centru-dreapta de cel puțin 8 ani, pe termen lung, ca să putem construi ceva.

Cu actuala construcție guvernamentală, nu poți să ai majoritatea pe centru-dreapta. Te apropii de o majoritate, dar o să ai nevoie de sprijin fie de la Pro România, fie de la ALDE, dacă mai rămâne ceva din ei. Unii pleacă spre PNL, am citit în presă. Le-am spus: trebuie să căutați un guvern de coaliție, doar prin coaliție politică ajungi la o majoritate.

În 2021 va fi o tragedie din perspectiva deficitului bugetar, pentru că nu va fi sub 5 la sută acel deficit. Dacă ai guvern în iulie, poți face acele restructurări, reforme structurale în administrația centrală și în buget. Doar așa poți pregăti anii care urmează. Dacă nu gândim măcar pe termen de 8 ani, nu are sens. Sunt 5 teme, subiecte uriașe, unde ar trebui să ajungem la o înțelegere.

Eugen Ionescu nu degeaba s-a născut în România. Ăsta e absurdul. Unu: să-l propui pe președintele de partid ca premier și apoi să spui în a doua frază că nu-l vei vota. Doi: să propună președintele țării un premier cu gândul NU de a forma o majoritate, ci de a nu forma o majoritate. Apoi vine Opoziția și te votează să fii premier, împotriva voinței tale. Uite o dramă absurdă în trei acte” – Kelemen Hunor

Dacă votul de învestitură este până joi 12 martie, UDMR votează pentru Guvernul Cîțu

Dacă votul de învestitură va fi până în data de 12 martie, când CCR se pronunță pe Ordonanța 26, noi vom vota pentru Guvernul Cîțu, ca să nu se ajungă la alegeri anticipate. (Emma Zeicescu: Ce înseamnă să nu vrei să ajungi premier și totuși să ajungi) Eugen Ionescu nu degeaba s-a născut în România. Ăsta e absurdul. Unu: să-l propui pepreședintele tău de partid ca premier și apoi să spui în a doua frază că nu-l vei vota. Doi: să propună președintele țării un premier nu cu gândul de a forma o majoritate, ci de a nu forma o majoritate. Apoi vine Opoziția și te votează să fii premier, împotriva voinței tale. Uite o dramă absurdă în trei acte.

Din păcate, administrația românească, atunci când vede o problemă politică, se așează frumos pe scaun și așteaptă să se rezolve problema. Pentru că ei așa s-au obișnuit. Este o abordare aproape firească, nu ai o direcție politică foarte clară. Aștepți o clarificare a direcției politice. Se simte acum o încetinire a administrației. Avem o problemă cu viteza în secolul vitezei.

Alegerile în două tururi nu se mai pot face, poate doar după 2024. Este la fel de democratic și într-un tur și în două.

Despre pensiile speciale

Chestiunea pensiilor speciale e la CCR, pentru că Parlamentul nu a rezolvat mare lucru. Să vă spun cu cifre, ca să vorbim cu cifre despre așa-zisele pensii speciale, care nu sunt toate pensii speciale.

De la bugetul de stat sunt 9,7 miliarde de lei pe an, am scos cam 12% în Parlament din categoria pensii speciale. Asta ca efort bugetar înseamnă că trebuie să punem în continuare 8,6 miliarde, am economisit 1,1 miliarde lei. Nu este o sumă la care trebuie să te blochezi, unii au urlat că au tăiat pensiile speciale.

Ce s-a întâmplat? Am scos de la magistrați, de la toți, de la parlamentari, iar CSM a atacat la CCR, se va întoarce la noi. Propunerea noastră era una constituțională: dacă nu se poate tăia la toată lumea, inclusiv la securiști sau milițieni care au servit sistemul comunist, trebuie să impozitezi cu 99% un anumit prag. Care e pragul? Indemnizația președintelui României pentru o lună de zile, cam 14-15 mii lei.

Indiferent dacă ai o pensie de 70.000 de lei sau 20.000 lei, dacă o impozitezi cu 99 la sută, nu vei mai avea pensii nesimțite. Am avut un amendament în acest sens, dar nu a fost susținut de colegii din alte partide. Asta era soluția constituțională. Dacă impozitezi pensiile magistraților, pensiile parlamentarilor, pensiile foștilor securiști, impozitarea nu este o chestiune de constituționalitate, ci o chestiune de legiferare. Acea lege va sta în picioare în fața CCR. Asta trebuie să fie soluția dacă se întoarce legea de la Curte: impozitarea cu 99%.

Unii vor impozitare progresivă, eu spun NU. Impozitarea progresivă le va mai da unora posibilitatea să crească pensia mult peste limita acceptabilă în România.

Despre gunoaiele aruncate la marginea orașului

Oriunde te duci în țară vei astfel de imagini peste  tot, autoritățile ar trebui să fie mai drastice, și la munte și la mare vezi același lucru. Nu pot comenta mai mult decât să vă spun că totul începe cu educația, ce bagaj primești la școală. Un om sănătos, raționat educat, corect nu aruncă gunoiul așa.

La Cluj, au găsit în gunoiul aruncat chitanțe și au ajuns astfel la proprietar și l-au amendat. Asta ar trebui să facem. Este inacceptabil. Trebuie să dai amenzi, să sancționezi, altfel se va repeta. Aceiași oameni când trec granița nu mai fac acest lucru.

Este vorba și de respect, de lipsă de respect, e o chestiune de mentalitate care trebuie schimbată.

Citește și