Prima pagină » Știri » Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie / Încrederea în vaccin trebuie construită, nu impusă

Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie / Încrederea în vaccin trebuie construită, nu impusă

Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie / Încrederea în vaccin trebuie construită, nu impusă

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, joi seară, că vaccinul anticoronavirus nu va fi obligatoriu pentru români, deoarece încrederea în acesta trebuie construită, nu impusă de autorități.

„Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu (vaccinul anti-Covid – n.r). Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinuri DTP, cunoscute de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice”, a declarat, joi seară, la Antena 3, Alexandru Rafila.

„Vaccinul nu va fi obligatoriu”

„Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă, aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi nu este actuală”, a mai declarat medicul.

Rafila a vorbit și despre rata de acceptabilitate a unui asemenea vaccin, situată undeva la 50%.

„S-au făcut sondaje, a făcut şi OMS inclusiv pentru România, astăzi, un institut al Academiei Române a făcut un studiu şi în general acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie. Important e ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transprentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că oamenii dacă văd că aceia care au primit vaccinul nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranaţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze”, a mai declarat Rafila. „Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate şi sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar nişte declaraţii ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experţi independenţi de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sau FDA din Statele Unite. Abia ulterior putem să avem informaţiile pe care toţi încercăm să le cunoaştem”, a completat Rafila, precizând că ”deocamdată sunt doar declaraţii ale producătorilor şi pe baza declaraţiilor nu se pot administra vaccinuri”.

Alexandru Rafila critică Guvernul: „A luat măsuri anti-COVID fără consultarea specialiştilor”

Măsurile restrictive adoptate de Guvern, cum ar fi închiderea şcolilor şi a pieţelor, nu au fost discutate cu specialiştii din comisiile tehnice înfiinţate pentru gestionarea crizei COVID-19, iar grupul de suport tehnic din cadrul CNSU nu a mai fost convocat de două luni, a spus joi, la Suceava, epidemiologul Alexandru Rafila, candidat din partea PSD la Camera Deputaţilor.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și