Prima pagină » Știri » Alexandru Rafila: Vaccinul anti-coronavirus rezistă doar 17 zile! Va fi nevoie de centre de vaccinare. Nu poate fi făcut la medicul de familie!

Alexandru Rafila: Vaccinul anti-coronavirus rezistă doar 17 zile! Va fi nevoie de centre de vaccinare. Nu poate fi făcut la medicul de familie!

Alexandru Rafila: Vaccinul anti-coronavirus rezistă doar 17 zile! Va fi nevoie de centre de vaccinare. Nu poate fi făcut la medicul de familie!
10.000 de cazuri de coronavirus pe zi! Rafila anunță scenariul teribil: „Impactul va fi evident...”

Alexandru Rafila a declarat că vaccinul anti-coronavirus va necesita o logistică deosebită, deoarece trebuie transportat și păstrat în condiții stricte. Reprezentantul României la OMS are un mesaj pentru ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pe care îl roagă să se gândească la organizarea extraordinară care trebuie pusă la punct în cazul acestui vaccin.

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe dl Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

„Trebuie ținut la minus 80 de grade”

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.

„Vom avea nevoie de 14 milioane de seringi”

Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a adăugat profesorul.

„În Satele Unite s-a discutat, este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de după al doilea război mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari. Așa că dl ministru ar trebui să catagrafieze populația care trebuie să fie vaccinată imediat și să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic și mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”, a conchis Alexandru Rafila.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și