Prima pagină » Știri » ALIANȚA BOR – PSD. Operațiunea bani și imobile pentru Biserică contra voturi pro Ponta

ALIANȚA BOR – PSD. Operațiunea bani și imobile pentru Biserică contra voturi pro Ponta

Bani și imobile, acestea par să fie și în campania din acest an rețeta prin care se adună voturi prin intermediul Bisericii.

Cel puțin 20 de milioane de lei a alocat Guvernul într-o singură lună, octombrie 2014, pentru mai multe biserici din întreaga țară. La acestea s-au adăugat și o serie de imobile pe care Executivul le-a făcut cadou Bisericii. Banii și imobilele au foat date în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale.

Înaintea turului I al alegerilor prezidențiale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a îndeamnat clerul și credincioșii să voteze la alegerile prezidențiale, „cu responsabilitate creștină și civică pentru împlinirea binelui comun în societatea românească și viitorul României”. După ce Traian Băsescu a vorbit despre o presupusă implicare politică a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, chiar cu o zi înainte de turul I, pe 1 noiembrie, Patriarhia și-a reafirmat neimplicarea în politică. Mai mult, reprezentanții Patriarhiei au declarat, atunci, că întregului cler ortodox îi este interzis să desfășoare activități cu caracter partinic în comunitățile de credincioși pe care le păstorește.

În realitate, însă, situația stă altfel. În ședința de marți a Guvernul s-a aflat un proiect de hotârâre care stabilea „transmiterea, fără plată, în proprietatea unităților de cult deținătoare a unor imobile aflate în domeniul privat al statului și în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, respectiv a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului„. Un alt proiect aflat pe masa Guvernului prevede cedarea gratuită a unui imobil și către Arhiepiscopia Târgoviștei, al cărui șef,  IPS Nifon, afirma, în aprilie 2014, că „Victor Ponta dă foarte multă speranță poporului nostru românesc”.

La finalul ședinței de marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat că cele două proiecte au fost amânate pentru o dată ulterioară, deoarece sunt necesare „anumite evaluări”, potrivit Mediafax.

Proiectele, inițiate de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea pentru Restituirea Proprietăților și Secretariatul de Stat pentru Culte, vin la două zile după ce, la finalul primei săptămâni de campanie dintre cele două tururi de alegeri, , PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului, le-a spus credincioșilor din județele Satu Mare și Maramureș, la slujba din biserica Corund, că trebuie să fie „responsabili” și i-a îndemnat să meargă la vot și să îl aleagă pe cel care este creștin, ortodox, și se închină.

„De aceea, duminica viitoare – nu asta, de mâine, ci cealaltă – să dați dovadă de iubire de neam și țară și de purtare de grijă. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate, nici regi, dar sunt de-ai noștri și e bine să le dăm credit pentru că fiecare a făcut cât a putut. Mai mult poate nu a putut, important, dacă nu pot face bine, să nu facă rău. Siguri că demnitarii sunt două tabere și unii vor spune «Votați-l pe al nostru» și ceilalți, »Votați-l pe al nostru», iar noi vă spunem «Votați-l pe al nostru! Trebuie să fie creștin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce”, le-a spus episcopul credincioșilor, în prezența deputatului de Satu Mare Ovidiu Silaghi și a președintelui CJ Satu Mare, Mihai Ștef, ambii membri ai Partidul Liberal-Reformator condus de Tăriceanu, care îl susține pe Ponta în alegerile prezidențiale. PS Iustin Sigheteanu a fost filmat în timp ce îi îndemna la acest vot pro-Victor Ponta pe cei prezenți.

Un comunicat PSD publicat de presa locală a mai consemnat și următoarea afirmație a preotului: „Toți preoții, după ce termină slujba în biserici, să se prezinte la vot în fruntea credincioșilor din parohia fiecăruia. În funcție de câți mergem duminică la vot, atâta vom primi din partea Guvernului” – a mai spus PS Iustin.

PS Iustin Sigheteanu va „ancheta” un preot care a îndemnat explicit în biserică la un vot pentru Victor Ponta

A doua zi de la îndemnul lui PS Iustin Sigheteanu, la biserica din Moftin din același județ, părintele duhovnic Sebastian, venit de la Mănăstirea Țeghea, i-a îndemnat explicit pe toți cei prezenți la slujbă să voteze cu Victor Ponta. Printre aceștia s-a aflat și liderul organizației județene a PSD, Mircea Govor: „Este în jurul nostru și Mircea Govor, care și el este ortodox, este împreună cu noi și ne îndeamnă și el să fim uniți și să votăm cu cei care sunt ortodocși, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească !”, a afirmat preotul.

Până la această oră, niciunul dintre cei doi reprezentanți ai Bisericii nu au fost sancționați pentru implicarea lor explicită în campania electorală în ciuda avertismentelor clare lansate de Patriarhie la începutul lunii. Preotul Sebastian a fost chemat, însă, să dea explicații la Episcopia Maramureșului și Sătmarului condusă de către Iustin Sigheteanu. „Noi astăzi am auzit de problema asta și l-am chemat. Ne-a spus că o să poată veni joi. În cazul lui se va face o ședință, o comisie, va fi mustrat și se va hotărî de măsuri se vor lua în cazul lui în funcție de ce va hotărî Preasfințitul”, a afirmat pentru gândul arhidiaconul Teodosie Bud, consilierul lui PS Iustin Sigheteanul.

Gândul a prezentat, luni, înregistrări în care președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, țipă la colegii săi de partid și îi amenință pe directorii de școli, pe șefii de deconcentrate, dar și pe preoții din județ că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câștiga prezidențialele. Govor spune explicit că a intervenit pe lângă „Preasfințitul” pentru a-i pune pe preoți în dispozitiv. „Toți au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Să meargă la mama dracului”, a afirmat liderul PSD de Satu Mare. Într-o declarație dată luni, pentru gândul, prin intremediul consilierului său, PS Iustin Sigheteanul a negat înțelegerea cu Govor.

„Mai avem una și de la Maramureș, unde un primar a spus că Preasfinția Sa a îndemat oamenii să voteze cu Iohannis. Nu te poți lua după astea. Se folosesc de un nume și de o persoană care să fie credibilă. Eu nu știu de nici o înțelegere între Preasfinția Sa și domnul Govor. Noi am îndemnat enoriașii să meargă la vot mai ales acum că e o chestiune națională. Nu e vorba de politică de roșu sau verde. Să meargă românii la vot și să iasă cine o da Domnul”, a declarat părintele Todosie pentru gândul.

După apariția înregistrărilor cu Mircea Govor, DNA s-a autosesizat în cazul acestuia. Mircea Govor a declarat că va merge la DNA dacă va fi chemat și că preotul Sebastian a făcut bine că i-a îndemnat pe enoriași să îl voteze pe Victor Ponta. „Am fost la hramul bisericii din Moftin. Suntem 90% ortodocși. Spun că preotul a făcut bine că a zis ‘votați Victor Ponta’ (…) Eu am drept să îndemn electoratul să voteze cu Victor Ponta (…) Eu cu Preasfințitul m-am întâlnit de mai multe ori. E un om deosebit, pe care îl respect, așa cum respect Biserica Ortodoxă”, a declarat Mircea Govor.

Campanie direct în biserică, la Paris. Patriarhia: Preotul a fost luat prin surprindere

Campania electorală a PSD în biserică nu a vizat numai România. Cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, secretarul general al PSD Diaspora, Stela Arhire, și deputata PSD Cătălina Ștefănescu au participat la o serie de activități cu românii din Franța. Printre aceste activități s-a numărat și un „eveniment electoral” pentru candidatul Victor Ponta, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Paris, unde cele două pesediste  le-au promis celor prezenți 20.000 de cărți în limba română. Evenimentul din biserică a fost înregistrat.

„Am văzut că PSD este singurul partid de stânga mai aproape de oamenii nevoiași. În plus, este singurul guvern care are un Departament pentru românii din pretutindeni, are un ministru pentru românii de peste hotare, tocmai pentru a întâmpina mai ușor și a ajunge să rezolve din probleme dumneavoastră. Așadar, pe 2 noiembrie, pe 16 noiembrie, alegerea este a dumneavoastră”, a spus Cătălina Ștefănescu

Acest lucru a stârnit, însă, reacția oamenilor, care au huiduit. Preotul a încercat să-i calmeze pe cei nemulțumiți, spunându-le că el nu are culoare politică, asta deși, în videoclip se aud vocile unei femei care îl contrazic. „Politică nu în biserică!”, se aude, în mod repetat, pe fundalul înregistrării.

Despre situația de la Paris, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a afirmat că, cel mai probabil, preotul bisericii respective „a fost luat prin surprindere, iar mesajul adresat ulterior comunității de credincioși a fost unul prin care a exprimat neutralitatea politică a Bisericii, situație care reiese din înregistrarea video”, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat, însă, că toate cazurile în care preoții s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanțele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească.

Potrivit părintelui Stoica, „presupusa implicare a Episcopului vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului ( n.r. Iustin Sigheteanu) în campania electorală trebuie analizată de Mitropolia Clujului, în a cărui jurisdicție canonică se află această eparhie din nordul țării”.

Aceeași Mitropolie s-a aflat zilele acestea în centrul unui scandal, după ce în presă ar fi apărut o circulară trimisă de instituția în cauză preoților prin care îi îndeamnă să îi sfătuiască pe enoriași să voteze candidatul „creștin, ortodox, român„.

Finanțări lunare pentru Biserică

În bugetul pe anul 2014, Guvernul a alocat 30 de milioane de lei pentru biserici. Ulterior, Executivul a deblocat din fondul de rezervă mult mai mulți bani. O parte dintre hotărâri au venit și ca urmare a vizitelor pe care mai marii Guvernului le-au făcut în diverse lăcașe de cult.

Nu mai puțin de 20 de milioane de lei s-au alocat în luna octombrie, în plină campanie electorală. În 22 octombrie, Guvernul a suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului, din Fondul de rezervă, cu 14 milioane lei. Banii au fost distribuiți pentru finanțarea a 13 mânăstiri, catedrale și centre eparhiale din județele Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Galați, Tulcea, Brașov și Cluj – Napoca. Cu doar o săptămână înainte, în 15 octombrie, Guvernul a repartizat alte șase milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru finanțarea a două catedrale din Madrid și Barcelona, a Mânăstirii Lainici din județul Gorj și a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.

Click pentru a mări! / Sursă foto: hotnews.ro

În weekend-ul de după alocarea acestor bani, 18 – 19 octombrie, premierul Victor Ponta a făcut, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, un turneu electoral printre românii din Diaspora, în Italia și Spania. La Madrid a participat și la o slujbă la biserică ortodoxă românească. La ieșirea din lăcașul de cult, Victor Ponta a fost huiduit. În prima zi a campaniei electorale, Victor Ponta a efectuat o vizită și la Mânăstirea Lainici, în Gorj, care ulterior a primit o finanțare în valoare de două milioane de lei.

Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca, care se află în construcție din 1992, a  primit o finanțare de un milion de lei în 15 octombrie de la Guvern. O săptămână mai târziu, vicepremierul Liviu Dragnea a asistat la o slujbă religioasă în capela din subsolul catedralei, oficiată de episcopul Florentin Crihălmeanu, și a vizitat șantierul, însoțit de oficialități locale. Lucrările la Catedrala Greco-Catolică au început în 1992 și au costat până în prezent 1,7 milioane de euro. Pentru ultima fază, care va fi finalizată în 2015, este nevoie de încă 355.000 de euro. Catedrala va avea o înălțime de 72 de metri și o capacitate de 1.500 de persoane.

„Sprijinul pe care îl acordă Guvernul Bisericii Greco-Catolice este un mic gest reparatoriu și apreciem contribuția acestei biserici la menținerea identității naționale”, a afirmat atunci Liviu Dragnea.

La sfârșitul lunii august, Guvernul a mai deblocat din Fondul de rezervă al guvernului câte două milioane de lei pentru Mânăstirea Nicula, Centrul Eparhial Iași și Mănăstirea Tismana. De Sfânta Maria, Victor Ponta Mânăstirea Nicula s-a numărat printre cele vizitate de Victor Ponta, care a mai mers, în aceeași zi, și la mănăstirile Cacica și Putna, din județul Suceava. Banii pentru Centrul Eparhial Iași au fost dați la trei luni după ce mitropolitul Moldovei, Teofan, i-a cerut fonduri vicepremierului LIviu Dragnea în timpul unei vizite pe care acesta a făcut-o la începutul lunii iunie în Botoșani.

Victor Ponta și Liviu Dragnea, „oameni de încredere” ai Patriarhului Daniel

Susținerea financiară pe care Guvernul a acordat-o Bisericii a fost recompensată și cu titluri onorifice. Pentru contribuția adusă de Liviu Dragnea în renovarea mai multor lăcașe de cult, Patriarhul Daniel l-a recompensat pe vicepremier, în 12 octombrie, la mănăstirea Hurezi, cu ordinul  „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Conform cutumei bisericești, soborul de preoți, în frunte cu patriarhul, i-au cântat lui Liviu Dragnea „Vrednic este”.

A doua zi, în 13 ocrombrie, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea nr. 866/2014 prin care șase vile și o sală polivalentă din stațiunea Durău, județul Neamț, au trecut în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Imobilele în cauză – vilele „Floare de Colț”, „Crinul”, „Toporașul”, „Ghiocelul”, „Bujorul”, „Viorica” și de „sala polivalentă”, denumirea imobilului care adăpostește Centrul Daniil Sihastru – se aflau în proprietatea Secretariatului pentru Culte, dar erau administrate gratuit din 1990 de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Miercuri, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat public că sfaturile electorale ale preoților în favoarea lui Victor Ponta sunt normale.

Pentru „ajutorul acordat la construirea Catedralei Mânturii Neamului”, Patriarhul Daniel i-a acordat, lui Victor Ponta o icoană și Ordinul „Sfântul Apostol Andrei”, Ocrotitorul României și al Catedralei Mântuirii Neamului. Șeful BOR i-a recitat și o rugăciune specială de mulțumire. Totul s-a întâmplat în 22 septembrie, când premierul – însoțit de ministrul de Interne, Gabriel Oprea și de cel al Justiției, Robert Cazanciuc dar și de socrul său, senatorul Ilie Sârbu, a văzut stadiul actual al lucrărilor de la Catedrala Neamului. Cei doi miniștri au primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Un alt ministru și vicepremier, Gabriel Oprea, a preluat la finalul lunii octombrie în subordine directă Secția de Asistență Religioasă a MAI, printr-un ordin de ministru care reglementează funcționarea Direcției de Informare și Relații Publice. Această Secție, existentă și până acum, va da raportul anual la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

De menționat că, în 31 iulie, cu două zile înainte de  lansarea oficială a candidaturii pentru funcția de președinte al României, cu tema apartenenței sale la religia ortodoxă în prim-plan, premierul Victor Ponta a semnat o ordonanță de urgență prin care aproape 19.000 de cântăreți în biserici sunt repuși pe statele de plată ale Consiliilor Județene în condițiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere.

Campanie cu iconițe și rugăciuni

Campania electorală a lui Victor Ponta se face și cu icoane și cu rugăciuni. Astfel, mai multe iconițe cu imaginea părintelui Arsenie Boca pe o parte, și cu sigla PSD pe verso, au fost distribuite în București. La Mânăstirea Cozia, zilele trecute a fost distribuit un bilet prin care preoții le recomandau credincioșilor să nu-și trădeze țara și neamul și să voteze cu Victor Ponta.

Sursă foto: Facebook Sabin Gherman