Pandemia de coronavirus ne demonstrează că Apocalipsa poate veni pe orice căi, nu doar după ce lumea este bombardată nuclear sau stăpânită de „Terminatori”. O problemă esențială în vremuri foarte grele va deveni asigurarea hranei. Nu-i de mirare că oamenii au lăsat goale rafturile magazinelor, în isteria după provizii. Ce alimente și băuturi rezistă însă mai bine în fața timpului și a condițiilor de depozitare?
Michael Sulu, expert în chimia alimentară la Universitatea din Londra, spune că alimentele se strică „din cauza microbilor”. Potrivit unei analize BBC, pentru conservarea alimentelor se folosesc metode tradiționale, dar și moderne: sărarea, uscarea, condimentarea, depozitarea alimentelor în containere sau recipiente speciale/vidate.
Culturile microbiene nu se pot dezvolta acolo unde nu există apă, deci uscarea alimentelor reprezintă soluția optimă. Totodată, sărarea alimentelor, a cărnii în general, asigură buna conservare de-a lungul timpului.
Chiar și zahărul poate fi folosit la conservarea hranei, deoarece conține 99,9% zaharoză pură, în cazul zahărului alb rafinat.
Ținând cont de faptul că în mormântul lui Tutankhamon din Egipt s-a găsit chiar și un borcan cu miere, acest aliment pare cel mai potrivit pentru a fi ținut la cămară, în așteptarea Apocalipsei.
Șampania se ține foarte bine și poate fi consumată după ani buni. Cea mai veche sticlă de șampanie are o vechime de 200 de ani și a fost degustată de scafandrul care a găsit-o: „A avut un gust fantastic!”
Carnea va deveni un lux în vremuri de Apocalipsă și ar trebui să facem stocuri de pe acum. Experții spun însă că, peste 10 ani de acum încolo, vom putea consuma „carne care nu e carne”, adică nu provine de la animale, ci din agricultura…celulară.
Da. Pentru că o Apocalipsă nu seamănă cu alta. De exemplu, în cazul unui dezastru nuclear, nimeni nu va mai putea ieși la supermarket să golească rafturile, din cauza radiațiilor.
În alte situații, cele mai indicate pentru testul timpului sunt conservele, alimentele uscate sau deshidratate, mâncarea în pungi vidate, alimentele congelate. O alternativă ar fi alimentele opuse celor care se vând la raft, care se alterează rapid. Acestea sunt inspirate de rațiile militare și cele ale astronauților, putând fi consumate chiar și după trei ani!