Alimentul de 1 leu care face minuni pentru organism: reglează colesterolul și scade riscul unui atac cerebral
Dacă există un aliment ieftin și sănătos pe care ar trebui să îl consumi, acela este oul. Ouăle oferă senzația de sațietate și conțin proteine benefice pentru creier, și nu numai!
La un preț pe care și-l poate permite oricine, acest aliment ajută organismul mai mult decât ai crede.
Ouăle oferă senzația de sațietate și conțin proteine care transmit creierului semnale care te ajută să te saturi mai repede, în plus, consumul lor prezintă beneficii pentru sănătate.
Ele conțin proteine de bună calitate, ajută la reglarea colesterolului HDL („bun”) și scad riscul unui atac cerebral.
Mai multe studii științifice au descoperit că un aliment simplu și ieftin, despre care se credea că poate să crească nivelul colesterolului, și anume oul, nu crește riscul de boli cardiovasculare dacă este consumat fiert, poșat sau copt.
Studiile recente au arătat că un ou fiert pe zi nu doar că nu favorizează bolile cardiovasculare, ci chiar poate să reducă riscul consumatorilor de a suferi un accident vascular cerebral (AVC).
Efectele consumului de ouă asupra sănătății au fost dezbătute de ani întregi.
Ouăle, care conțin colesterol, au fost mult timp considerate un risc pentru că ar crește riscul de boli cardiovasculare, prin creșterea nivelului de colesterol.
Oul, considerat multă vreme un aliment dăunător pentru inimă
S-a susținut că, din cauza colesterolului conținut, acestea sunt dăunătoare pentru inimă.
Multe studii publicate în ultimii ani au examinat relația dintre consumul de ouă și riscul bolilor de inimă, potrivit Doc.ro.
În 3 studii prospective internaționale mari, care au inclus aproximativ 177.000 de persoane, 12.701 decese și 13.658 de evenimente cardiovasculare din 50 de țări din 6 continente, nu s-au găsit asocieri semnificative între consumul de ouă și lipidele din sânge, mortalitate sau evenimente cardiovasculare majore.
La nivel de populație, cei mai importanți factori ai controlului pe termen lung al tensiunii arteriale sunt aportul de sodiu și potasiu și importanța sistemului renină-angiotensină-aldosteron.
În plus, pacienții cu risc de boli cardiovasculare și care au suferit accidente vasculare ar trebui să-și limiteze aportul de colesterol.