Alina Bica patru ani închisoare executare și achitare în alt dosar
In dosarul cu Videanu, Alina Bica era acuzată că – în calitate de procuror șef DIICOT – a dispus prin ordonanță ridicarea sechestrului asigurator asupra unor acțiuni ale firmei Titan Mar SRL a lui Adriean Videanu. Sechestrul fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro al fostului ministru al Economiei. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu era acuzat de crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari și punerea în pericol a sistemului energetic național. Pentru a le scoate de sub incidența unei eventuale executări silite, fostul vicepremier transformase acțiunile nominale în acțiuni la purtător și voia să le dea soției, doar că procurorii le-au sechestrat.
„Ridicarea măsurii asigurătorii, prin decizia abuzivă a numitei Bica Alina Mihaela și complicitatea numitului Videanu Adriean, periclitează și îngreunează recuperarea prejudiciului, prin posibilitatea și facilitarea înstrăinării acțiunilor respective. Transformarea acțiunilor nominative în acțiuni la purtător nu a modificat deținătorul, ci numai natura lor”, notau procurorii în referatul cu propunerea de arestare. Bica a fost condamnată și în prima instanță la 4 ani de închisoare cu executare.
„Avem achitări pe trei infracțiuni, au fost cercetați pentru patru, respectiv două fapte de abuz în serviciu și două fapte de favorizarea făptuitorului, avem trei achitări pe ambele infracțiuni de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului pe palierul cu Tender și condamnare de patru ani de executare pe palierul cu Videanu, ceea ce mie mi se pare halucinant,” declara la aflarea sentinței inițiale Laura Vicol, avocatul Alinei Bica. „Nu mă așteptam la o asemenea sentință, însă am convingerea că la apel nu va rămâne așa. „
Însă a rămas definitivă. ÎCCJ a menținut decizia judecătorilor pe fond și a confirmat pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. Fostul ministru a fost achitat.
În primul dosar al zilei, Alina Bica fusese achitată
Puțin mai devreme, tot în cursul zilei de marți, Alina Bica a fost achitată în dosarul privindu-l pe omul de afaceri Horia Simu, în care era acuzată tot de favorizarea făptuitorului. Potrivit procurorilor, care au cerut pedepse maxime pentru toți inculpații din dosar, Alina Bica ar fi primit 17.500 de euro pentru a soluționa favorabil dosarul lui Simu. În schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu și a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluție de clasare. Ceea ce s-a și întâmplat.
„Solicităm executarea pedepselor în penitenciar a tuturor celor trei inculpați,” au spus în instanță procurorii. „Cerem majorare la Alina Bica, mai ales pentru că a fost deja condamnată în alt dosar.”
Magistrații ÎCCJ nu au dat curs solicitării procurorilor și au achitat-o pe Bica.