Alina Bica, plângere împotriva lui Kovesi pentru cercetare abuzivă
„Doamna Bica a formulat o plângere penală împotriva doamnei Kovesi și a domnului Gheorghe Popovici, procuror DNA, pentru represiune nedreaptă și cercetare abuzivă, dupa mărturiile făcute de domnul Simu la ultimul termen, care urmează să fie depusă. Doamna Bica a fost victima infracțiunilor comise”, a declarat în instanță, avocatul Alinei Bica, Doru Trăilă.
Potrivit acestuia, plângerea urmează să fie depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
Pe 7 mai 2018, la termenul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), omul de afaceri Horia Simu a declarat că la DNA i s-a cerut SĂ DENUNȚE trei magistrați de la DIICOT: pe Codruț Olaru, Alina Bica și Cătălin Purcărin.
„Ce am spus la urmărirea penală și la fond, că Șerban Pop mi-a spus că suma trebuia dusă la cineva din conducerea DIICOT, nu este adevărat. Vreau să vă spun de ce nu mai mențin: am dat declarație la parchet trei zile consecutiv, am fost adus din arest după trei luni și ținut în ancheta 12-10-11 ore, pe zile, o să țin minte toată viața. Am fost asistat de avocat. Procurorul Gheorghe Popovici mi-a propus două soluții: prima, în care rămâneam martor în acest dosar, dacă i-aș fi denunțat pe toți procurorii care au dat soluție în cazul CUPROM, respectiv Codruț Olaru, Cătălin Purcărin și Alina Bica. Am refuzat să fac asta, neștiind nimic despre acești procurori. A doua soluție a fost în sensul că „dacă scrii că banii au ajuns la cineva din conducerea DIICOT”, nu mai cere prelungieea arestării preventive. Și astăzi îmi este rușine că AM ACCEPTAT această variantă”, a declarat omul de afaceri în sala de judecată.
Întrebat de judecători de ce nu a spus acest lucru și instanței de fond, Horia Simu a răspuns: „Nu mă lăsa să vorbesc, mă întrerupea la fiecare cuvânt. Era prima mea marturie, sunt o fire emotivă. Nu puteam să îmi continui ideile, dacă nu începeam o propoziție cum dorea instanța, mă întrerupea. Puteți urmări înregistrările, nu am nimic e ascuns”.
În acest dosar, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au condamnat-o, pe 26 ianuarie 2017, pe Alina Bica, fostul procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la trei ani și șase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului, încadrarea juridică fiind schimbată din luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu în favorizarea făptuitorului.
În același dosar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Șerban Pop, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Și în cazul acestuia, încadrarea juridică a fost schimbată din complicitate la infracțiunea de dare de mită în trafic de influență.
Totodată, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență. Și în cazul său, judecătorii instanței supreme au schimbat încadrarea juridică din dare de mită în cumpărare de influență.
Decizia nu a fost definitivă, apelul fiind în curs de judecare.