Prima pagină » Știri » Alina Mungiu, despre suspendarea titlului de doctor: O soluție nepractică. Trebuie aplicată legea

Alina Mungiu, despre suspendarea titlului de doctor: O soluție nepractică. Trebuie aplicată legea

Alina Mungiu, despre suspendarea titlului de doctor: O soluție nepractică. Trebuie aplicată legea
Alina Mungiu-Pippidi a declarat, referitor la ideea lansată de Andrei Pleșu privind o eventuală suspendare a titlului de doctor, ca protest față de plagiatori, că aceasta este o soluție metaforică și nepractică, precizând că este necesară aplicarea Legii educației și evaluarea școlilor doctorale.

Scriitorul Andrei Pleșu a lansat, marți, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toții să își depună aceste titluri, suspendându-și calitatea pe care le-o conferă, până când vor face același lucru toți cei care au plagiat, după cum Gândul a relatat aici.

Contactată de MEDIAFAX, Alina Mungiu-Pippidi, care este doctor în psihologie socială al Universității din Iași, a declarat că ideea lansată de Andrei Pleșu nu poate fi aplicată.

„E o soluție complet nepractică. Nu se poate. Nimeni nu-și poate suspenda titlul, oamenii sunt profesori conferențiari în virtutea acestui titlu pe care îl primesc. Ei nici nu ar mai avea dreptul să predea. Și, după cum s-a văzut, nici Ponta, când a vrut să-și dea titlu înapoi ca să scape, din perspectivă legală n-a putut. În plus, există oameni care au titluri de la alte universități, nu numai de la universități românești. Asta este o soluție metaforică. Soluția este cu totul alta și eu am dat-o foarte clar, dar la soluția pe care am dat-o eu, din păcate, și nu de acum, ci de mai multă vreme, s-a opus o mare parte”, a spus Alina Mungiu-Pippidi.

Ea a precizat că problema este aceea că „numărul plagiatorilor sau impostorilor academici este foarte mare”.

„Deci noi ne confruntăm cu o masă critică din partea celor care sunt impostori, contra cărora luptă un grup de oameni care nu sunt convinsă că au majoritatea. Aici este problema. Și această soluție este simplă. La ora asta, noi încălcăm legea educației. Legea educației cerea o evaluare a școlilor doctorale, care nu s-a mai făcut niciodată. De trei ani trebuia făcută și nu s-a făcut”, spune Alina Mungiu-Pippidi.

Aceasta a mai spus că, în prezent, există instrumente globale, foarte simple, care să permită astfel de evaluări. „Dacă nu te-a citat nimeni în toată viața ta profesională, oricât ai publicat, ești cu alte cuvinte un impostor, o nulitate (…) Vă asigur că, dacă luați tezele de la Academia Națională de Informații – este discuția zilele astea -, se va vedea că acei patru oameni împreună nu au un indice 2 agregat, nici cât ar trebui să aibă un asistent universitar (…)”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi.

Ea a mai spus că soluția în acest caz este aceea de a aplica Legea educației.

„Trebuie să aplicăm legea și să evaluăm toate școlile doctorale din această țară. Criteriile le mai putem discuta în detaliu, pot fi diferențe între discipline. Și, acolo unde ele (școlile doctorale, n.r.) nu îndeplinesc niște criterii minimale, să le închidem. Asta e ce e de făcut, nu proteste simbolice. Ci să aplicăm legislația pe care o avem și să facem curățenie sistemică, nu la persoană”, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

 

Citește și