Alte focare de influență aviară înalt patogenă descoperite în Polonia și în Ungaria
Din luna decembrie și până în prezent au fost detectate mai multe focare de gripă aviară H5N8 în Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa.
„Vor fi exterminate 6.000 de gâște de la fermă, iar autoritățile sanitar-veterinare au luat deja măsuri”, declara zilele trecute Tomasz Stube, purtătorul de cuvânt al regiunii Wielkopolska, citat de Reuters și preluat de Agerpres.
În urmă cu doi ani, Polonia s-a confruntat cu o epidemie de gripă aviară care a afectat semnificativ fermele avicole.
Luni, și Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunțat că un focar de gripă aviară a fost descoperit la o mare fermă de curcani din județul Komarom-Esztergom, în nord-vestul țării.
Președintele NEBIH a ordonat ca toate păsările de la această fermă, adică peste 53.000 de curcani, să fie sacrificate. Totodată, vor fi implementate și alte măsuri preventive, precum ținerea păsărilor domestice în spații închise pe întreg teritoriul Ungariei, pentru a evita răspândirea virusului.
Vineri, 10 ianuarie 2020, autoritățile din Slovacia au raportat și ele descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din vestul țării, acesta fiind primul focar de gripă aviară descoperit în Slovacia în ultimii trei ani.
La noi în țară, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus în aceeași zi aplicarea, la nivel național, a unor măsuri cu scopul de a preveni apariția virusului gripei aviare în țară, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluția unui număr de nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în Polonia.
Instituția monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariția și evoluția focarelor, precum și neconformitățile apărute în comerțul intracomunitar cu produse și subproduse de pasăre (RASFF), precum și transporturile de păsări vii și de ouă pentru incubație (sistemul TRACES), având ca destinație România, în cadrul comerțului intracomunitar.