Alți 20 de medici de la Spitalul Județean Ploiești se solidarizează cu chirurgul Dan Oprea
Alți 20 de medici de la Spitalul Județean din Ploiești au semnat scrisoarea deschisă prin care își exprimă susținerea față de chirurgul Dan Oprea și fac apel la colegii din țară „care se confruntă cu probleme similare să vorbească public despre acestea”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unei informări transmise presei, alți 20 de medici de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești au semnat scrisoarea deschisă prin care își exprimă solidaritatea cu chirurgul Dan Oprea care a vorbit public despre lipsa de finanțare din sistem și despre neimplicarea autorităților în rezolvarea problemelor unității sanitare ploieștene.
În total, până acum, 42 de medici au semnat această scrisoare de susținere a chirurgului Dan Oprea.
De asemenea, medicii de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești fac un apel la colegii din țară „care se confruntă cu probleme similare să spună public despre acestea”.
Inițial, 22 de medici de la SJU Ploiești s-au declarat solidari cu chirurgul Dan Oprea, ei trimițând o scrisoare deschisă în care spuneau că „sărăcia este cauza tuturor nemulțumirilor „, iar „condițiile oferite de sistem obligă zilnic toți medicii din România la mici compromisuri”.
„Oricât am vrea să ascundem, trebuie să recunoaștem deschis că sărăcia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemulțumirilor apărute. Condițiile oferite de către sistem obligă zilnic toți medicii din România la mici compromisuri, fără de care nu am mai putea asigura asistența medicală. Oare ce s-ar întâmpla atunci cu pacienții în singurul spital care asigură asistența medicală de urgență în județul cu cel mai mare număr de locuitori?! Din toate aceste motive, ne solidarizăm cu declarațiile colegului nostru, doctor Dan Oprea”, se arăta în scrisoarea deschisă făcută publică joi și semnată de 22 de medici de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
O comisie de control a Ministerului Sănătății a ajuns, miercuri, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Ploiești, pentru a face verificări după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităților, lipsa dotărilor și mai ales a medicamentelor.
Vineri trebuia să fie ultima zi a controlului, însă ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că verificările la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești au fost prelungite până luni sau chiar marți și vor fi coordonate de secretarul de stat Raed Arafat, care va merge săptămâna viitoare la SJU și va prezenta public concluziile.
Ancheta a fost declanșată după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităților, lipsa dotărilor și mai ales a medicamentelor, spunând că Spitalul Județean de Urgență Ploiești este „umilit, abandonat de toți” și că, deși în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unității sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosință sunt folosite „de zeci de ori”, iar alte dotări sunt „de pe vremea lui Pazvante”.
Medicul Dan Oprea, chirurg la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, a arătat joi, într-o declarație pentru MEDIAFAX, care sunt motivele ce l-au determinat să comenteze un articol din presa locală online, articol de la care s-a ajuns să se facă anchetă de la Ministerul Sănătății în cel mai mare spital din Prahova.
„Lucrez în spitalul acesta de peste 20 de ani și apelativele de genul «spitalul morții», «spitalul groazei», mă deranjează. Rata de mortalitate în Spitalul Județean de Urgență Ploiești este similară cu cea din alte spitale județene din țară, doar că aici scandalurile au fost puțin mai vocale și din cauza asta s-au întâmplat aceste lucruri. Probabil și pe fondul lipsurilor și al neajunsurilor, pacienții nu sunt mulțumiți de ceea ce găsesc în acest spital și trebuie să-și cumpere materiale, trebuie să-și cumpere pansamente, seringi, branule, de multe ori și medicamente și așa mai departe și nemulțumirile astea se materializează prin diverse conflicte, dintre care unele ajung în situația de dosare penale și cazuri de malpraxis. Pe mine mă deranjează lucrul acesta, pentru că eu iubesc spitalul în care lucrez”, a spus medicul Dan Oprea.
Întrebat care este, în opinia sa, cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul în care lucrează, chirurgul Dan Oprea spunea că aceasta ține de aparatura medicală.
„Problema cea mai mare, după părerea mea, este că aparatura de înaltă performanță, echipamentele care sunt, nu sunt service-ate corespunzător, pentru că nu există contracte de service pentru îngrijirea lor, pentru punerea lor în stare de funcționare, pentru a avea ușurință în exploatarea lor în intervențiile chirurgicale sau în intervențiile mini-invazive. Noi încercăm să nu punem viața omului în pericol, dar patologia este vastă, afecțiunile sunt de multe ori grave, de multe ori în spitalul acesta vin cazuri extrem de avansate de boală, iar eforturile noastre nu întotdeauna au un rezultat fericit pentru bolnavi”, a spus Dan Oprea.
Medicul a precizat, referindu-se la aparatura existentă în spital, că aceasta este fie depășită, fie defectă.
El a mai spus că nu a anticipat nicio clipă, atunci când a semnalat aceste probleme, că situația va lua o asemenea amploare.
Dan Oprea a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că situația pe care a semnalat-o este valabilă în toate spitalele și că așteaptă ca medicii din țară să i se alăture pentru a putea schimba ceva.
El a spus că în urma anchetei declanșate de Ministerul Sănătății speră să se demonstreze că lucrurile pe care le-a semnalat „nu sunt minciuni”. „Sper să nu plătească acarul Păun”, a afirmat medicul.