Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor au declarat, joi, pentu MEDIAFAX că au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și ucise.
„În baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la nivelul unei exploatații nonprofesionale de suine din localitatea Șilindru, comuna Șimian, într-o gospodărie cu 20 de porcine. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați toți porcii din gospodăria afectată și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și ucise”, au spus sursele citate.
Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitar-veterinară a exploatației, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecției exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate.
„Reluăm apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere fie medicul veterinar din localitate sau direct DSVSA Bihor, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbatici de care au cunoștință. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, au mai spus reprezentanții DSVSA Bihor.
Pe data de 10 octombrie, PPA evolua în 246 de localități din 13 județe, cu un număr de 998 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 90 de cazuri la mistreți, în total fiind eliminați 348.691 de porci afectați de boală, conform ANSVSA.
Pe 29 octombrie, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, Remus Moțoc, a anunțat că există suspiciuni privind revenirea epidemiei în județ.
Au fost stinse până la acea dată 5 focare în județul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii Carniprod din județul Tulcea și-a reluat activitatea în 14 august 2018. De asemenea, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în județele Satu-Mare (din data de 31.08.2018) și Bihor (din data de 08.08.2018).
Vicepreședintele PMP, Cătălin Cristache, a solicitat, în luna august, înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a analiza modul în care autoritățile au gestionat epidemia de pestă porcină. El susține că „s-a acționat selectiv” în campania de incinerare a animalelor, iar Valentin, fiul lui Liviu Dragnea, a fost avantajat.