Alți trei procurori pleacă de la DNA. CSM le-a aprobat cererile
Adrian Țârlea va reveni la Parchetul de pe lână Tribunalul București, iar Doru Gabi Văcaru la Pachetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu.
Secția de procurori a CSM a aprobat, miercuri, și încetarea activității la Direcția Națională Anticorupție pentru Amaryl Sabău începând cu 1 august, procurorul urmând a-și continua activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Procurorii CSM au decis și revocarea magistraților Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru, la cererea Laurei Codruța Kovesi.
La ieșirea de la CSM, Mihaela Iorga Moraru a spus că întregul scandal afectează DNA.
„Nu pot să vă spun eu cum e afectat fiecare procuror. Cu siguranță cu toții sunt afectați. Niciunuia dintre noi nu îi convine că a apărut această înregistrare (…) DNA e o instituție care a funcționat și care funcționează. Depinde de fiecare dintre noi cum ne facem datoria”, a declarat Mihaela Iorga.
Întrebată dacă în cadrul DNA se puneau presiuni din partea Laurei Codruța Kovesi în timpul ședințelor, Iorga a răspuns: „Cu privire la conținutul discuțiilor am dat declarații la Inspecția Judiciară (…) În ceea ce privește presiunile asupra mea, le-am detaliat”.
Iorga a evitat din nou să răspundă când a fost întrebată de jurnaliști dacă conținutul înregistrării este autentic sau nu.
„Nu pot să vă spun eu. Am făcut declarații la Inspecția Judiciară”, a spus ea.
De asemenea, la întrebarea dacă are la cunoștință că s-ar întâmpla în DNA lucruri pe care nu le poate spune, Iorga a ocolit răspunsul.
„Nu pot să vă răspund”, a replicat ea.
Săptămâna trecută, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis cererile de încetare a activității, respectiv transfer de la DNA la alte parchete/instituții pentru Alina Ștefănescu, Alina Irina Avram și Claudiu Dumitrescu. Alina Ștefănescu ceruse încetarea activității la Direcția Națională Anticorupție, urmând să revină la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, Alina Irina Avram solicitase continuarea activității la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu sau revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB), iar Claudiu Dumitrescu detașarea la Departamentul de Luptă Antifraudă.
Totodată, solicitările de transfer înaintate de Eugen Anton, Mădălina Scarlat și Ioan-Paul Chiș au fost respinse, întrucât, spre deosebire de ceilalți trei, nu au cerut revenirea la parchetele de la care au fost transferați, ci și detașarea la alte unități. Aceștia pot reveni cu noi solicitări.