Alți zece generali și ofițeri superiori sunt urmăriți penal în dosarul locuințelor de serviciu de la MApN

Publicat: 26 04. 2013, 12:55
Actualizat: 07 07. 2016, 12:06

Încă zece generali de Armată sunt urmăriți penal de procurorii DNA, în dosarul locuințelor de serviciu primite de la MApN, alături de fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu și de generalul Traian Pigui, cel care a semnat dispozițiile de atribuire a imobilelor.

Este vorba despre generalul maior Floarea Șerban (fostă șefă a Departamentului pentru Armamente din MApN, demisă recent tocmai din cauza acestui dosar), generalul maior Francisc Radici (fost șef al Direcției de Informații Militare), generalul maior Constantin Năstase (fostul șef al Direcției Financiar Contabile a Armatei), generalul locotenent Sergiu Medar (fost șef al Direcției de Informații a Armatei și fost consilier pe apărare al președintelui Traian Băsescu), generalul locotenent Gheorghe Rotaru (fost șef al Direcției de Informații Militare și fost consilier al președintelui interimar Crin Antonescu), generalul de corp de armată Mircia Chelaru (fost șef al Marelui Stat Major), comandorul Gheorghe Gonciaruc (fost șef al Serviciului Logistic), colonelul Cornel Julea, colonelul Ionel Vizitiu și plutonierul adjunct Mihaela Matei. Toți aceștia se află în rezervă.

Ofițerii sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că ar fi obținut pentru sine avantaje patrimoniale. Procurorii DNA arată, în rezoluția de începere a urmăririi penale, că „există date și indicii temeinice că învinuiții sus menționați au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz, de declarații false”.

Cei zece ofițeri dețineau sau deținuseră, la data achiziționării locuinței de serviciu, una, două sau chiar trei alte locuințe proprietate personală, mai arată procurorii DNA.

Conform legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care aceea ca titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.