„Astăzi, colegii de la PSD au fost cei care au decis lucrările comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, în sensul că au absentat și neavând cvorum de ședință, conform regulamentului, a fost necesar să amânăm lucrările comisiei. Apreciez faptul că prefectul capitalei a fost prezent, dar neavând cvorum, nu puteam să demarăm lucrările comisiei și tot ceea ce ținea de întrebări și în consecință toate aceste detalii pe care dorim să le descoperim, cu tot ceea ce s-a întâmplat pe 10 august, toate acestea le vom reprograma la următoarea ședință a comisiei, care probabil, discutând cu colegii din Biroul permanent, va avea loc săptămâna viitoare, marți. Pe lângă cei care au fost astăzi invitați, pentru a nu mai avea surprize că ministrul Afacerilor Interne nu comunică Jandarmeriei invitația senatorilor, marțea viitoare o vom invita și pe doamna Carmen Dan”, a declarat președintele Comisiei pentru apărare a Senatului, Marcel Vela, după suspendarea ședinței.
Acesta a adăugat că până în momentul începerii ședinței Comisia nu a primit nicio confirmare de la MAI, privind participarea maiorului Laurențiu Cazan la audierea Comisiei.
„Până în această dimineață nu am primit nicio confirmare de la MAI, pentru că invitația nu a fost personală domnului Cazan, el fiind militar. Până astăzi, doamna ministru nu ne-a dat niciun răspuns. Pentru următoarea ședință, o să facem invitații și pentru Jandarmerie, nu doar pentru MAI, pentru că doamna ministru nu s-a obosit nici să ne comunice și nici să îl anunțe probabil pe domnul Cazan, a precizat Marcel Vela.
Senatorul USR, Nicu Fălcoi a susținut, de asemenea, că „există zvonuri” că dacă Comisia de apărare continuă cu invitațiile, aceștia nu s-ar mai prezenta la ședințele Comisiei.
„Sunt zvonuri că nu ar veni, dacă mai chemăm în continuare pe doamna ministru, pe mai știu eu cine. Eu sper să nu se întâmple de acest lucru, sper ca senatorii PSD să dea dovadă de maturitate”, a afirmat Fălcoi.
„Violențele care necesitau restabilirea ordinii publice s-au întâmplat mult mai târziu, când s-a dat foc la fel de fel de elemente de mobilier urban Nu are importanță unde erau. (Ordinul – n.r.) Era de restabilirea ordinii publice. Nu putea să eliberăm un spațiu și pe străzi să se întâmple acte de vandalism sau de terorism. Cred că era după 12 noaptea (când am semnat ordinul – n.r.). (…) Nu știu ce spune MAI și eu spun ce spun eu”, a spus Speranța Cliseru.
Ea a mai afirmat că a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice pe baza informațiilor de la Jandarmerie.
Declarațiile prefectului vin în contextul în care jandarmii au susțineau că au primit ordin din partea Speranței Cliseru la ora 23.11.
De asemenea, prefectul Capitalei a reiterat faptul că nu a fost prezentă în centrul mobil de comandă, dar se afla într-o clădire a Guvernului.
„Eu nu m-am aflat în centru de comandă. Nu existau două centre. Eu nu m-am aflat în centru. Centrul mobil este într-un vehicul mobil. Eu m-am aflat într-o clădire din clădirile care aparțin de guvern, dar nu în clădirea guvernului. Nu aveam niciun monitor„, a declarat Speranța Cliseru.
Ea a venit luni la Senat, pentru a participa la ședința Comisiei de apărare, tema urmând a fi protestul de pe 10 august, dar ședința nu s-a putut desfășura din lipsa cvorumului, fiind prezenți doar șase din cei 13 membri ai comisiei.