„Am făcut greva foamei, eu nu am fost în discotecă. (…) Am terminat (n.r – greva foamei) în 22 august, acum suntem în 12 octombrie. (…) Pentru că am vorbit. A deranjat faptul că am spus neregulile din acest spital, pentru că am adus dovezi în spațiul public, în cel virtual și în mass-media, pentru că toți colegii sunt alături de mine, dar le e frică să vorbească. Pentru că am spus ca în această unitate s-a instaurat o dictatură, pentru că ăsta e adevărul”, a declarat, vineri, Mariana Luceanu, fostă angajată a Spitalului Universitar de Urgență București.
De cealaltă parte, managerul unității spitalicești susține că a fost desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare.
„Doamna a fost cercetată disciplinar în comisia de disciplină pentru absențele repetate și nemotivate de la locul de muncă. Nu are nicio legătură cu afirmațiile spuse în spațiul public. Din cauza părăsirii locului de muncă, a pus în pericol viața pacientilor. S-a votat în unanimitate la comisia de displinică și i s-a comunicat ieri (joi) decizia”, a spus, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, Adriana Nica.
Doi asistenți medicali de la Spitalul Universitar de Urgență din București au intrat în greva foamei pe 8 august. Adriana Nica a precizat că celălalt asistent medical care a fost în greva foamei nu a fost concediat pentru că nu a lipsit de la muncă.
„Am decis, în cazul în care Dan va claca definitiv că trebuie să fie unul care să preia ceea ce a început el, așa că începând de azi, de la ora 10, am depus la registratura Spitalului Universitar înștiințarea intrării mele în grevă generală pe perioadă nedeterminată până când doamna manager își va da demisia sau va fi demisă pentru că în România 2018 nu putem să acceptăm așa ceva în sistemul sanitar. Nu mai putem accepta minciunile, dictatura, punerea piciorului pe cap, indolența conducerii. (…) Personal am văzut multe nereguli începând cu uniformele, nu avem papuci. Cumpăr papuci din banii mei, uniformele le spăl acasă. Ducem microbii acasă la familie la copii și la părinții bătrâni. Veșnică este pusă în pericol viața pacienților în acest spital începând cu Unitatea Primiri Urgențe și terminând cu morga”, a declarat, la acea vreme, pentru MEDIAFAX, Mariana Luceanu, asistent medical.
„Am intrat în greva foamei din pricina mizeriei din sistem, lipsuri materiale, aparatură vai de mama ei, aparatură învechită. Cel mai tare ne-a indignat că, după ce că muncim în condițiile în care muncim, ni se iau și din bani, din acea imensă mărire de salariu că o să avem salarii duble. S-au introdus bonurile de masă în normă de hrană, ne-a luat impozit 45% luna asta, ne-au condiționat că, dacă ne dau tichetele de vacanță trebuie să renunțăm la sporuri. De ce astea, dacă țara merge bine și totul este ok, de ce să plătim noi? Dacă doamna manager are demnitate, de ce nu își dă demisia să lase controlul să se desfășoare cum trebuie. Am sunat azi la 112, am solicitat o salvare că nu mă simt bine. A venit salvarea, am spus clar că nu vreau să fiu internat la Spitalul Universitar. Doamna dispecer a spus că dacă renunț la Universitar că așa e legea la cel mai apropiat spital să mă pună să semnez că refuz și am scris în acea foaie că refuz la Universitar. Apoi m-am deplasat cu o colegă la Spitalul Militar, am intrat la Unitatea Primiri Urgențe, la subsol. La triaj erau doi domni și le-am spus că sunt în greva foamei, că mă simt rău”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan Simion, asistent.