Ambarcațiunea cu motor electric a costat aproape 20.000 de euro și a fost cumpărată în cadrul proiectului european „Eco Timiș – un nou produs turistic” de către Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș.
La sfârșitul acestei săptămâni, ambarcațiunea a fost amplasată pe lacul Surduc, care este cel mai mare lac natural din județul Timiș. Președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, Mihai Ritivoiu, a postat pe Facebook fotografii cu ambarcațiunea, iar comentariile din partea unor timișoreni nu au întârziat să apară.
„Ăsta arată mai mult a ponton cu coviltir, nu a catamaran”, a spus unul dintre utilizatorii rețelei de socializare, în timp ce o altă timișoreancă a completat: „Eu nu-s vreo expertă în domeniu, da” asta-i o plută cu gard. Tot e bine că nu trebuie să vâslești tu”.
Reprezentanții Asociației admit că ambarcațiunea nu seamănă cu un catamaran, dar spun că acest lucru se datorează fondurilor insuficiente.
„Valoarea catamaranului din proiect este destul de mică, 20.000 de euro, noi l-am achiziționat cu 19.960 de euro, din care 11.000 de euro costă motorul electric și cu acumulatorii. Valoarea fiind mică, un catamaran cum ni-l imaginăm cu toții costă în jur de un milion de dolari, dar pentru 20.000 de euro, părerea noastră este că e un lucru foarte bun. Tehnic este un catamaran, are specificațiile tehnice ale unui catamaran și nu poluează”, a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, Mihai Ritivoiu.
Potrivit reprezentanților asociației, peste aproximativ patru luni se vor putea realiza plimbări gratuite cu ambarcațiunea cu motor electric pe lacul Surduc, fiind nevoie de înmatricularea ei. Ambarcațiunea are o lungime de 7,5 metri, o lățime de 2,5 metri și o capacitate de peste zece locuri.
Ambarcațiunea a fost achizționată în cadrul unui proiect derulat în colaborare cu autoritățile din Serbia.
„Aducerea acestui catamaran este parte a unui proiect cu fonduri europene transfrontalier România – Serbia, în care Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș este parte. Pe lângă acest catamaran, proiectul presupune și amenajarea malurilor râului Timiș cu mobilier și piste de biciclete și o campanie de promovare a acestei destinații până în Serbia. Și partenerii din Serbia fac același lucru, tot pe râul Timiș. Dar, întrucât râul Timiș nu are porțiuni majore navigabile, s-a obținut această derogare prin care acest catamaran să poată fi amplasat pe lacul Surduc”, a mai spus Mihai Ritivoiu.