Ambasada Germaniei la București transmite că unul din motivele pentru care Berlinul se opune intrării României în Schengen este faptul că „trebuie să existe toate condițiile tehnice, administrative și cele care caracterizează statul de drept”. Ambasada amintește de ultimul raport pe Justiție al Comisiei Europene, în care s-au constat deficiențe în privința respectării statului de drept, dar și a luptei anticorupție. Ambasada menționează că a informat constant cabinetul Ponta față de poziția Germaniei, dar și că alte state au împărtășit dubiile exprimate de Berlin.
„Aderarea integrală a României și a Bulgariei la spațiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie să existe toate condițiile tehnice, administrative și cele care caracterizează statul de drept. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, un stat membru își asumă o mare responsabilitate în relația cu partenerii Schengen”, se arată în comunicatul ambasadei
Opoziția Germaniei față de intrarea, fie ea și graduală, a României în Schengen a fost exprimată de ministrul de Interne german Hans-Peter Friedrich. Ambasada Germaniei susține că intrarea în Schengen a României nu înseamnă doar dreptul la liberă circulație și că există nelămuriri legate de capacitatea României de a securiza granițele.
„Dorim să reamintim: nu este vorba de libera circulație a cetățenilor români, ci de întrebarea dacă România poate asigura protecția frontierelor externe UE, de pildă protejarea de intrarea frauduloasă a unor cetățeni din afara UE. Ultimul raport MCV din ianuarie a evidențiat progrese în domeniile statului de drept și cel al combaterii corupției, dar și deficiențe”, se meționează în poziția ambasadei
Potrivit sursei citate, opinia Germaniei nu este singulară și dubiile legate de aderarea României la Schengen sunt împărtășite de și de alte state. Ambasada susține că guvernul Ponta a fost constant informat de poziția Berlinului în chestiunea Schengen. „Guvernul federal nutrește un mare interes în continuarea bunei colaborări în domeniul bilateral și în cel de politică europeană, dorind să vină, mai departe, în sprijinul României pe calea aplicării integrale a aquis-ului Schengen”, se mai menționează în comunicatul ambasadei.