Ambasada Israelului, „îngrijorată” după numirea Oanei Stănciulescu la TVR

Ambasada Israelului, îngrijorată după numirea Oanei Stănciulescu la TVR
Publicat: 25/03/2016, 20:32

”Ambasada Statului Israel la București a aflat cu îngrijorare despre numirea într-o funcție – cheie, în cadrul Televiziunii de Stat, a doamnei Oana Stănciulescu, jurnalist cu experiență, dar cu nenumărate exprimări publice antisemite și simpatii vădite față de Mișcarea Legionară. Amintim că, prin afirmațiile sale, doamna Stănciulescu a pus la îndoială existența Holocaustului și s-a identificat cu lideri ai Mișcării Legionare, responsabili pentru ororile Holocaustului din România”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Israelului.

”Dorim să atragem atenția că o astfel de decizie poate avea un impact negativ semnificativ în ceea ce privește prezentarea obiectivă a faptelor istorice și promovarea valorilor democrației, cu precădere asupra noilor generații, vulnerabile în fața unor eventuale dezinformări”, avertizează reprezentanța diplomatică.

Și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” a reacționat miercuri, argumentând că ”desemnarea doamnei Oana Stănciulescu drept reprezentant în Consiliul de Administrație al TVR, instituție publică, este incompatibilă cu asumarea și promovarea memoriei victimelor Holocaustului din România”.

”Prin unele afirmații, doamna Oana Stănciulescu a adus atingere memoriei victimelor și supraviețuitorilor Holocaustului. Astfel, pe propriul blog, ea se solidarizează cu mesajul „[…]în Spania, la Majadahonda, sunt mândru…Moța și Marin […] sunt Nae Ionescu și sufăr pentru rasa albă prins în roza vânturilor […] sunt Antonescu, Ică și Ion, prins între Moscova și Berlin […], sunt George Manu”, identificându-se explicit cu lideri ai Mișcării Legionare și responsabili pentru Holocaust. De asemenea, în luna august 2015, la un post de televiziune, punea sub semnul întrebării Holocaustul din România când aprecia că „[…] sunt foarte multe semne de întrebare, trebuie istoricii să lămurească. A fost Holocaust în România? Unii zic da, unii zic nu […]”. În urmă cu aproape o lună de zile, la o expoziție, îndemna la sfidarea legii, spunând că, „dacă Legea 217 (legea antilegionară – n.r.) s-ar aplica, noi toți de aici, când ieșim din librărie, ar trebui să ne aștepte niște jandarmi, niște mascați, să ne urce în dubă și să ne ducă la pușcărie…””, se arăta în comunicatul Institutului.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a validat marți noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) cu 312 ”pentru”, 21 ”împotrivă” și un singur vot anulat, ședința fiind marcată de un scandal pe tema nominalizării Oanei Stănciulescu, susținută de PNL, acuzată că are opinii pro-legionare.

UDMR a părăsit plenul, în condițiile în care PNL și ALDE, prin Cristiana Anghel, au apărat-o pe ziaristă.

Senatorul PNL Puiu Hașotti a susținut că aleșii trebuie să facă o diferență între ”o greșeală politică din tinerețe” a unor oameni și contribuția pe care aceștia au avut-o la cultura românească. Liberalul a recitat de la tribuna Parlamentului versuri scrise de Radu Gyr. „Vorbeați de Radu Gyr. Nu am să intru într-o polemică, dar Radu Gyr a spus în poezie: «Al cui e Ardealul?/ Întreabă pădurea câmpia și dealul/ Al nostru e, pământ din vechi pământ și sânge din latinul nostru sânge/ Un dor avem în el și cel mai sfânt și nimeni astăzi nu ni-l poate frânge». Și asta este legionară?”, a mai spus senatorul PNL.

„Am văzut și acea scrisoare a unor intelectuali, trei sferturi dintre ei îmi sunt necunoscuți, poate este vina mea. Doamna Oana Stănciulescu nu a vorbit din perspectiva unei laude aduse opțiunilor politice ale unor oameni de cultură de mare valoare pentru România. Deci noi trebuie să facem o separație foarte clară între niște opțiuni politice greșite pe care le-au avut acești oameni și marea contribuție la cultura României și din această perspectivă a vorbit distinsa doamnă și a vorbit corect”, a adăugat liberalul.

O petiție împotriva desemnării Oanei Stănciulescu în CA TVR a fost inițiată de mai multe personalități ale vieții culturale săptămâna trecută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×