”În seara zilei de 27 septembrie 2016 la Ambasada s-a adresat un cetățean român care a transmis în numele propriu o sumă de bani a cărei valoare el însuși nu a putut să precizeze. Potrivit dânsului, el a făcut acest lucru pentru a rambursa Ambasadei o parte din suma donată de către noi în campania privind subscripția publică națională pentru achiziția operei Cumințenia Pământului a sculptorului Constantin Brâncuși.
Am numărat banii aduși de către această persoană și s-a dovedit că dânsul a transmis 19,19 lei românești, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi și 200 de woni sud-coreeni. Pornind de la aprecierea pozitivă acordată de MAE al României, în ceea ce privește donația modestă a Ambasadei ruse în recuperarea patrimoniului național român, am luat decizia de a trimite acești bani în fondul menționat. Luând în considerare faptul că au fost multe monede străine de diferită valoare, această procedură, cel mai probabil, va dura mai mult timp”, a precizat reprezentanța diplomatică pe Facebook.
Reprezentanții Ambasadei s-au declarat recunoscători ”tuturor cetățenilor români neindeferenți care au apreciat în mod corect poziția Ambasadei drept cea care urmărește îmbunătățirea relațiilor noastre, căutarea interpretării pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune și aici, bineînțeles, cuvântul ponderabil trebuie să fie spus de experții Comisiei comune de istorici ruso-române”.
”Sperăm că dezbaterea destul de emoțională care fără nicio intenție din partea noastră a început în societatea românească va contribui nu numai la o mai bună înțelegere a istoriei noastre comune, dar, de asemenea, și la construirea de noi relații pragmatice de bună vecinătate între țările noastre”, este concluzia postării.
Ambasada Rusiei la București a anunțat luni că a făcut o „donație modestă”, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziție a sculpturii „Cumințenia Pământului” a lui Brâncuși. Totodată, anunțul este însoțit de o replică video la clipul lansat de o agenție de publicitate în sprijinul acestei campanii, în care Ambasada Rusiei arată că România s-a reconstruit și industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice. „Copiii trebuie să învețe istoria adevărată”, se spune în clipul respectiv, publicat de ambasada rusă la București. Acesta este primul gest public de imagine al noului ambasador al Rusiei la București, Valeri Kuzmin, trimis de administrația lui Putin de la Chișinău în România.
Ulterior, un protest a fost convocat pe Facebook, românii fiind invitați marți în fața Ambasadei Rusiei să doneze câte un cent, ca răspuns la „donația modestă” a Ambasadei Rusiei.
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat marți față de gestul ambasadei Rusiei la București precizând că „apreciem contribuția ambasadei la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare”.