Prima pagină » Știri » Ambasadoarea Finlandei a pus punctul pe „I”: „Imunitatea parlamentară foarte extinsă este o problemă în România”

Ambasadoarea Finlandei a pus punctul pe „I”: „Imunitatea parlamentară foarte extinsă este o problemă în România”

Ambasadoarea Finlandei a pus punctul pe
Imunitatea parlamentară foarte extinsă pare a fi o problemă în România, iar deciziile privind cererile de ridicare a imunității variază de la un caz la altul, a declarat, pentru MEDIAFAX, ambasadoarea Finlandei, Ulla Väistö, subliniind că este datoria diplomaților să își exprime punctul de vedere.

„Toți oamenii trebuie să fie egali în fața legii. Parlamentarii nu trebuie tratați în mod diferit. De asemenea, pare a exista o inconsecvență în luarea deciziilor, ceea ce nu este bine”, a precizat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ambasadoarea Finlandei, Ulla Väistö, referindu-se la deciziile Parlamentului de a respinge mai multe cereri ale DNA privind ridicarea imunității unor parlamentari.

Diplomatul a explicat că parlamentarii finlandezi au imunitate limitată, care se aplică doar pentru declarațiile făcute în calitate de parlamentari. „Imunitatea nu acoperă nimic din ce au făcut înainte de a deveni parlamentari și nici fapte penale”, a spus Ulla Väistö.

„În România, problema pare a fi faptul că imunitatea este foarte extinsă și regulile privind ridicarea imunității nu par să fie consecvente, variază de la un caz la altul și nu creează încredere în sistem. Am dori ca aceste lucruri să fie clarificate”, a mai spus ea.

Întrebată despre recentele propuneri de modificare a Codului Penal, ambasadoarea și-a exprimat îngrijorarea față de inițiativele legislative prin care legile sunt schimbate „rapid” cu scopul de a întări protecția parlamentarilor.

„Aceste inițiative neașteptate din partea unor parlamentari de a schimba legile foarte repede și într-un mod care pare să le întărească protecția nu creează încredere în Parlament. Suntem îngrijorați de fiecare dată când se întâmplă astfel de lucruri brusc, fără discuții în prealabil. Dacă ne referim la MCV, aici se menționează că reformele în privința codurilor penale au fost foarte importante dar la fel de important este să nu fie introduse modificări inopinante în aceste coduri, modificări ce nu dau impresia să aibă o motivație prea clară. Urmărim astfel de evoluții cu o mare preocupare și nu suntem foarte fericiți în acest sens. Ridică suspiciuni, iar noi credem că reformele trebuie să fie consecvente”, a explicat ambasadoarea.

În ceea ce privește vocile care acuză amestecul ambasadelor în problemele interne ale României, Ulla Väistö a spus că este datoria diplomaților europeni să facă acest lucru.

„Am văzut că sunt unele voci în România care spun că partenerii din Uniunea Europeană se amestecă în problemele interne dar, pe de altă parte, există un Mecanism de Cooperare și Verificare și este datoria noastră să ne exprimăm punctul de vedere”, a subliniat ambasadoarea Finlandei.

 

Interviul integral cu ambasadoarea Finlandei va fi difuzat la ora 11.00.

Citește și