Ambasadorul Elveției, despre România: „Lipsa de stabilitate a legislației este o mare problemă”
„România are un potențial uriaș, dar s-ar putea pune întrebarea ce ar putea face autoritățile române pentru a atrage investitorii. Prima mare problemă în România este lipsa de stabilitate și de predictibilitate a legislației. Următoarea problemă este continuitatea și planificarea pe termen lung pe infrastructură, energie, infrastructura de transport. E foarte interesant să mergi în România pe drumuri lăturalnice, însă ar fi bine ca transportul să se poată face pe autostrăzi. O altă etapă ar fi ca autoritățile să lucreze pentru o imagine mult mai bună a României”, a declarat, joi, la Târgu Mureș, ambasadorul Confederației Elvețiene la București, Jean-Hubert Lebet, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a adăugat că îi este ușor să ocupe această funcție întrucât imaginea Elveției este foarte bună în afară, pe când ambasadorul României în Elveția „are o muncă extrem de dificilă”.
„Este păcat, pentru că atunci când ajungi să cunoști această țară, vei observa că este foarte frumoasă. Am observat că există un potențial foarte ridicat, există siguranță pe străzi, ceea ce este un lucru foarte important, și bineînțeles există potențial de muncă. Noi știm că e o țară frumoasă, cu o populație calificată, dar aceste lucruri nu se cunosc peste hotare. De ce? Nu știu. Dar trebuie făcut ceva legat de publicitate, relații publice”, a arătat el.
Ambasadorul a arătat că el este în funcție de mai bine de trei ani și împreună cu reprezentanții Camerei de Comerț Elveția-România a luat decizia să meargă în diverse județe din țara noastră, pentru a vorbi despre probleme economice, apreciind că e „un ambasador fericit”, întrucât companiile care au investit la Târgu Mureș sunt „de cea mai bună calitate”.
El a arătat că, deși una dintre problemele cele mai mari ale investitorilor străini în România constă în „faptul că legile și regulile se schimbă foarte rapid, fără avertisment și fără consultarea mediului de afaceri”, e foarte important că autoritățile de la Mureș „au ușile deschise și disponibilitatea pentru găsirea de soluții”.
La rândul său, Marc Bruchez, atașat economic și consilierul ambasadorului Confederației Elvețiene în România, a arătat că există companii elvețiene care studiază piața și care cer statistici legate de situația economică a României, precizând că acestea activează în domenii legate de energie și producție.
Totodată, Markus Wirth, președintele Camerei de Comerț Româno-Elvețiene, care numără 65 de membri, a apreciat că în România există o resursă umană foarte bună.
„Sunt oameni inteligenți, capabili să învețe foarte ușor. Resursa umană este foarte bună, 20 de milioane de locuitori este o piață bună, dar trebuie să se rezolve infrastructura de transport”, a arătat și acesta.
La evenimentul organizat la Târgu Mureș de Ambasada Elveției și Camera de Comerț Elveția-România în vederea promovării investițiilor elvețiene în regiune au mai participat reprezentanții combinatului producător de îngrășăminte chimice AZOMUREȘ, ai firmei SEFAR Sighișoara, specializată în producția de țesături, și SANDOZ, care activează în domeniul producției de medicamente, toate cu capital elvețian.