Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Malghinov, despre accident: Varianta diplomatului rus era diferită de ce am văzut în imaginile filmate
Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat, joi, că a discutat cu diplomatul rus Alexander Evsyukov despre accidentul de duminică, iar versiunea prezentată de acesta a fost „puțin diferită” de ceea ce s-a putut vedea apoi pe imaginile filmate.
„Am vorbit cu el imediat și era foarte supărat. Varianta lui a fost puțin diferită față de ceea ce am văzut mai târziu pe imaginile filmate. Cred că este normal, pentru că s-a întâmplat foarte repede totul. Nu avem nicio ezitare de a vedea cine în această situație a fost responsabilul principal, mai ales pentru că a fost vorba de trecerea printr-o zonă marcată pentru pietoni”, a spus ambasadorul rus.
De asemenea, Malghinov a explicat că nu a fost decizia lui Evsyukov de a nu accepta efectuarea etilotestului de către polițiștii români, ci aceasta este procedura pentru diplomații ruși. „Nu a fost decizia lui, orice procedură de efectuare a etilotestului înseamnă acceptarea investigațiilor judiciare, acceptarea că renunță la imunitatea sa. Uneori poliția de aici din România și din alte țări cer acest etilotest, dar este interzis pentru diplomați, credeți-mă”, a afirmat ambasadorul rus.
El a explicat, la întrebările repetate ale presei, că diplomatul rus implicat în accident deține acreditare diplomatică și figura pe lista de diplomați din Ambasadă publicată pe site-ul instituției, deși în prezent numele său nu se mai regăsește pe această listă.
Totodată, el a arătat că procedura de investigare a accidentului nu reprezintă o premieră, pentru că astfel de accidente rutiere se întâmplă în practica diplomatică a Rusiei și a altor țări. Malghinov a arătat că potrivit practicii, autoritățile române pot cere inclusiv ca un reprezentant al organelor judiciare din țara noastră să ia parte la ancheta din Rusia. „Procedurile de investigare a acestui tip de incident nu sunt o premieră. Aceste accidente se întâmplă din păcate, atât în practica Federației Ruse, cât și a altor state. Există stabilită o modalitate de cooperare între organele judiciare ambelor țări, care asigură nu numai doar schimb de informații, dar și schimb de reprezentanți în concordanță cu legislația fiecărei țări. Toate acestea vor fi analizate”, a spus ambasadorul rus.
Întrebat dacă procurorul rus care va administra dosarul va veni în România pentru ridicarea probelor, Malghinov a arătat că partea română trebuie să trimită probele adunate. „Procedura este ca organele judiciare române responsabile pentru investigație să ia decizia de a solicita Rusiei să investigheze în concordanță cu legea rusă. Ei vor trebui să prezinte toate probele colectate aici, apoi vor începe să analizeze organele din Rusia. Sunt proceduri stipulate în codurile juridice din România și Rusia pentru a fi urmate de către procurori și instanțe”, a mai spus oficialul rus.
O tânără, în vârstă de 19 ani, a fost lovită în 21 octombrie de o mașină a Ambasadei Federației Ruse, accidentul având loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecția străzilor Camil Ressu și Ilioara. În urma accidentului, tânăra a suferit un traumatism cranian sever, fiind internată la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. Tânăra este în continuare în comă, leziunile cerebrale sunt serioase, dar neurologic reacționează bine, respectiv mișcă mâinile și picioarele, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni, Florian Bica.
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a solicitat autorităților Federației Ruse retragerea imunității de jurisdicție a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie.
Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat, joi, că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunității diplomatului implicat în accident și a precizat că mandatul acestuia s-a încheiat și el a părăsit miercuri România.
Malghinov a precizat că ambasada încă o dată își exprimă „regretul profund în legătură cu consecințele grave” ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia tânăra a fost accidentată.
„Exprimăm sincera compasiune față de rude și cei apropiați, pentru noi esențială este sănătatea domnișoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autoritățile spitalului”, a precizat Oleg Malghinov.
Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar și „era treaz”.
„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soția și copilul și a lovit pe trecerea de pietoni o cetățeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, a declarat pentru Ria Novosti Andrei Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la București și-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.
Lancikov a anunțat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” și „era treaz”.
Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.
Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” și Evsiukov „pur și simplu nu a văzut-o”. Deși a admis că au fost încălcate unele reguli de circulație, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăție”.
„Conform Convenției de la Viena, diplomații au imunitate diplomatică și sunt exceptați de la jurisdicția penală și administrativă în țara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanțele accidentului.