Ambasadorul Franței: Vreau ca Bucureștiul să-și păstreze clădirile vechi, sunt excepționale

Ambasadorul Franței: Vreau ca Bucureștiul să-și păstreze clădirile vechi, sunt excepționale
Publicat: 10/02/2014, 13:38
Actualizat: 10/02/2019, 09:44

Ambasadorul francez, Philippe Gustin, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că își dorește ca Bucureștiul să-și conserve clădirile vechi excepționale, multe construite de francezi sau de arhitecți care au studiat în Franța, și a mărturisit, la final de mandat, că în România se simte acasă.

Ambasadorul Philippe Gustin a povestit că Bucureștiul a fost, la sfârșitul secolului 19 – începutul secolului 20, „un paradis” pentru arhitecți, întrucât erau bani mulți din petrol și a existat „o voință de a construi în mod vizibil, ostentativ și astfel numeroși arhitecți au lucrat în România”.

„Relațiile dintre țările noastre erau deja foarte strânse și mai mult de jumătate din arhitecții (60%) care au fost la București, la sfârșitul secolului 19 – începutul secolului 20, au studiat în Franța, la Beaux Arts, sau erau francezi. Un procent mic, circa 10% erau francezi. Dar acești arhitecți francezi, precum Paul Gottereau, au avut șansa de a construi marile clădiri ale Bucureștiului: Ateneul, CEC. Aceste clăduri care sunt foarte vizibile. Au fost și arhitecți germani în număr mai mare, au fost și arhitecți olandezi. Această clădire (reședința Franței) a fost construită de un arhitect olandez. Aceștia au fost mai numeroși dar au realizat clădiri mai mici. Acest amestec, acest melting-pot de arhitecți și banii care au fost au dus la construirea acestui oraș care seamănă mult cu Parisul, și ca urmare a faptului că în București, un oraș nou, a fost copiat sistemul baronului Osman, cu bulevarde largi, și asta a contribuit la renumele de Micul Paris”, a explicat Gustin faptul că Bucureștiul era supranumit în acea epocă „Micul Paris”.

Diplomatul a mărturisit că își dorește ca Bucureștiul „să-și conserve aceste clădiri, această arhitecură, să-și protejeze aceste clădiri vechi care merită să fi protejate pentru că sunt excepționale”.

Philippe Gustin a evocat și numeroasele clădiri abandonate, precizând că, dincolo de speculațiile financiare, restaurarea clădirilor costă, iar bani nu sunt.

„Am văzut că există numeroase clădiri abandonate, există și multe procese privind restituirile, unele sunt pe cale să devină ruine, și e păcat. E și o problemă financiară, nu sunt bani. Pentru a restaura o clădire ca aceasta costă. Și sunt și speculații financiare, care îi determină pe proprietari să lase clădirile să cadă în paragină pentru a vinde terenul pe care se vor construi apoi clădiri mari”, a punctat Gustin.

Totodată, ambasadorul francez consideră că Bucureștiul trebuie să fie cunoscut mai bine de turiști. „Sunt lucruri de văzut și care pot atrage turiștii, care nu cunosc Bucureștiul. Imaginea pe care turiștii o au despre București, francezii în orice caz, e aceea a unui oraș cu bulevarde mari și clădiri moderne înalte. Dar nu e așa. În realitate, când vă plimbați prin București puteți vedea un amestec foarte interesant de arhitecturi”, a precizat Philippe Gustin.

Ambasadorul, care își va încheia mandatul în această primăvară, a mărturist că este „foarte atașat” de reședința Franței la București, pe care a refăcut-o complet, dar îi plac și alte locuri.

„Din București, prefer această clădire pentru că sunt foarte atașat de ea, am restaurat-o aproape complet, totul a fost refăcut în timpul celor doi ani. Totul. E o casă foarte frumoasă. E mai mult decât reședința Franței, de aceea am publicat cartea (despre această clădire, anul trecut – n.r.), este un liant foarte puternic, s-au împlinit 120 de ani de când această clădire e reședința ambasadorului – a fost ambasadă la început – pentru mine e micul meu paradis. Dar sunt și multe alte locuri care îmi plac în București, bineînțeles”, a spus Gustin.

După doi ani petrecuți în România, diplomatul susține că e o țară în care nu se simte străin.

„Ce îmi place cel mai mult în România e faptul că nu mă simt străin. Sunt la mine acasă. Am trăit mult în țările Europei Centrale și de Est, am trăit în Germania, Austria, Ungaria, și aici sunt într-un mediu unde cu adevărat mă simt ca acasă. Și asta pentru un ambasador e un lux, un mare lux”, a spus Philippe Gustin.

(Interviul integral acordat de ambasadorul Franței agenției MEDIAFAX va fi difuzat la ora 13.00)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Soția lui Geoană, diagnosticată cu CANCER LA SÂN! Mihaela a detaliat momentul CRUNT în care...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
6 abateri pt. care șoferii iau amenzi pe baza filmărilor video. Care sunt acestea?
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
SAGA FESTIVAL 2024. Motivul invocat de Nicki Minaj, criticat dur și ironizat: "Ne afectează imaginea...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cât mai avem de așteptat până vom putea vedea explozia stelei T Coronae Borealis?
×