Ambasadorul iranian: România poate fi un mediator foarte bun între Iran și UE

Publicat: 21 10. 2013, 17:05
Actualizat: 17 08. 2014, 02:05
România a fost întotdeauna un pod între Occident și Orient și poate fi un mediator foarte bun între Iran și Uniunea Europeană, a declarat, luni, ambasadorul iranian la București, Bahador Amimian Jazi.

România a fost întotdeauna un pod între Occident și Orient și poate fi un mediator foarte bun între Iran și Uniunea Europeană, a declarat, luni, ambasadorul iranian la București, Bahador Amimian Jazi.

„România a fost întotdeauna un pod între cele două civilizații, pentru că România este o țară occidentală, dar din punct de vedere istoric și cultural a avut legături și cu Orientul și are o înțelegere bună a acestei părți de lume. Credem că ceea ce România cunoaște despre situația din Orientul Mijlociu este mult mai aproape de adevăr. România poate juca foarte bine un rol de pod și de mediator” între Iran și UE, a precizat diplomatul iranian, în cadrul unei conferință de presă.

Declarația a fost făcută în contextul organizării unei conferințe la București, în perioada 23-24 octombrie, având ca scop prezentarea „imaginii adevărate” a Iranului și relansarea dialogului Teheranului cu UE.

Ambasadorul Bahador Amimian Jazi a evocat întâlnirea dintre ministrul de Externe, Titus Colățean, și omologul iranian, Mohammad Javad Zarif, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, din luna septembrie, în cadrul căreia a fost confirmată „dorința celor două state de a-și îmbunătăți relațiile”. „Urmează să facem demersuri în acest sens. Această îmbunătățire a relațiilor va avea loc atât în plan pol, cât și economic, cultural și parlamentar”, a precizat diplomatul.

Întrebat dacă la viitoarea rundă de negocieri dintre Iran și grupul 5+1 (cele cinci țări membre ale Consiliului de Securitate ONU, plus Germania), de la Geneva (7-8 noiembrie) se vor obține rezultate, Bahador Amimian Jazi a subliniat că primele două runde de negocieri au mers „foarte bine”, iar cea de-a treia va decurge la fel. „Au avut loc deja două rânduri de negocieri și până acum negocierile au mers foarte bine. Sperăm ca și la cea de-a treia întâlnire să se avanseze în același mod”, a spus Jazi.

În opinia sa, dosarul nuclear iranian a reprezentat „un obstacol” pe cale de a fi ridicat.

„Chestiunea discutată este una destul de complicată, este nevoie de timp pentru a se ajunge la rezultate, însă pașii făcuți până acum au fost foarte importanți și sperăm ca, și de acum înainte, să fie la fel. Credem că această chestiune a dosarului nuclear reprezenta un obstacol în calea înțelegerii și valorificării oportunităților pe care Iranul le-ar putea oferi și, dat fiind că această chestiune este pe cale de a fi rezolvată, credem că acest obstacol va fi înlăturat și totul va merge mult mai bine”, a subliniat ambasadorul Iranului la București.

Conferința „EU and Middle East – Iranian viewpoints” va fi organizată la București, de către Ambasada Iranului și MEPEI (Middle East Political and Economic Institute), în perioada 23-24 octombrie.

Organizat în contextul unor „întâmplări pozitive” din Iran, evenimentul va avea pe agendă analizarea politicii Uniunii Europene în Orientul Mijlociu, „a oportunităților și amenințărilor care țin de relația UE cu Iranul”, situația din Afganistan, problema energiei nucleare, chestiunea palestiniană și criza din Siria.

De asemenea, ambasadorul iranian a precizat că va fi abordată și chestiunea securității energetice în UE, „domeniu în care Iranul poate avea un cuvânt de spus”. „Din păcate, UE nu a putut folosi oportunitățile oferite de Iran în acest domeniu”, a punctat Bahador Amimian Jazi.

Potrivit diplomatului iranian, imaginea țării sale prezentată în UE nu este „cea corectă”, fapt ce „dă naștere unor concepții și păreri greșite”. Astfel, unul dintre scopurile conferințe este acela „de a arăta opiniile adevărate ale Iranului” față de Orientul Mijlociu. „Credem că, dacă opiniile Iranului în această privință sunt prezentate în mod corespunzător se va schimba și imaginea pe care lumea o are despre Iran”, „singura țară despre care se poate spune că e o țară democratică în această regiune”, a mai spus ambasadorul iranian.

În marja conferinței, vor avea loc și o serie de evenimente culturale.

Iranul a dat, în ultimul timp, semne de deschidere și de negociere cu comunitatea internațională pe tema dosarului iranian.

Iranul vrea „să îndepărteze îngrijorările” internaționale privind programul său nuclear, a asigurat, la 6 septembrie, ministrul iranian de Externe după o discuție prin telefon cu șefa diplomației europene, Catherine Ashton.

După începerea negocierilor de la Geneva, la 15 octombrie, Statele Unite au salutat abordarea mai serioasă de care Iranul a dat dovadă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a catalogat drept „utilă” abordarea Teheranului în negocierile pe tema programului nuclear.

Totodată, la 27 septembrie, președinții american Barack Obama și iranian Hassan Rohani au discutat la telefon, un contact fără precedent la acest nivel între Statele Unite și Iran de la Revoluția islamică din 1979.

Potrivit AFP, convorbirea a fost un eveniment „pe cât de neașteptat, pe atât de spectaculos”, în contextul în care Statele Unite și Iranul și-au întrerupt relațiile diplomatice în 1980, în urma Revoluției islamice, și au poziții opuse cu privire la un program nuclear ridicat de Teheran la statutul de simbol al suveranității sale.