Mazuru, care a făcut oficiile de gazdă în cadrul recepției oferite cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis la Paris, nu a dorit să comenteze, inițial, situația creată de scandalul invitațiilor transmise pentru recepție, în care în dreptul numelor invitaților erau trecute observații de tipul „indezirabil” sau „scârbos”.
„A fost un scandal dar să lăsăm Ministerul de Externe să răspundă”, a răspuns Mazuru la întrebările jurnaliștilor.
Întrebat dacă a aflat că parlamentarii din comisiile de politică externă îi cer președintelui rechemarea sa la București, Bogdan Mazuru a spus: „Am auzit (de chemarea în țară, nr) Eram în pregătirea vizitei președintelui, nu știu ce s-a întâmplat acasă. Este un lucru foarte nefericit, ce s-a întâmplat este un lucru foarte nefericit”, a spus el.
Potrivit lui Mazuru, situația a fost creată de „niște gafe”.
„Orice gafă este nefericită. Asta este situația. Ce pot să vă spun? Dacă vreți să știți mai multe, nu iau eu măsurile, măsurile le ia Ministerul de Externe”, a precizat ambasadorul României la Paris.
El a mai afirmat că nu se simte vinovat, ci responsabil de situația creată. „Vinovat nu cred că mă fac, pot să fiu responsabil. Sunt două lucruri diferite. În momentul în care se întâmplă ceva la tine în ogradă, atunci ești responsabil”, a arătat el.
Întrebat dacă este dispus să răspundă parlamentarilor din comisii, Mazuru a arătat că, dacă este invitat să dea explicații, va veni cu plăcere”. „Voi vorbi și cu ministrul de Externe”, a adăugat Mazuru.
El a ținut să menționeze că, dacă îl cheamă comisiile parlamentare, este obligat să vină să dea explicații.
„Am trimis o explicație imediat după ce s-a întâmplat incidentul, Ministerului de eExterne. A fost o mare gafă, a unor diplomați de la Paris”, a mai declarat ambasadorul român, precizând că nu el decide demiterea persoanei responsabile de incident, acest lucru fiind decis de Ministerul de Externe. „Au fost doar trei mențiuni pe o listă, o chestiune absolut nefericită”, a mai precizat Mazuru.
Președintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat, marți, după audierea secretarului de stat Radu Podgorean, că a propus rechemarea directorului ICR Paris și a funcționarei implicate în scandalul invitațiilor, precum și rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru.
„Comisia de politică externă a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitații care vor participa astăzi la întâlnirea cu președintele Iohannis și am avut o discuție cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind în țară, privind acest incident absolut regretabil pe care Comisia de politică externă îl regretă în mod unanim”, a declarat președintele Comisiei, Petru Filip.
El a precizat că, după discuția cu secretarul de stat din MAE, Comisia de politică externă a hotărât să propună rechemearea de la post a celor două doamne implicate în scandalul invitațiilor, Yvette Fulicea, directoarea ICR de la Paris, și a unei funcționare „implicată în mod direct în emiterea acelui document către cei care urmau să fie invitați”.
Totodată, Filip a cerut ca Ambasada României la Paris „să trimită în mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel mail nefericit pe care sigur îl regretăm”.
Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitații la întâlnirea comunității românești cu președintele Klaus Iohannis, care va avea loc marți, la Paris, a primit, recent, o invitație de la ICR Paris care avea atașat și un document de uz intern ce conținea aprecieri precum „indezirabil” sau scârbos” la adresa unor persoane.
Institutul Cultural Român (ICR) a precizat, sâmbătă, la solicitarea MEDIAFAX, că ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidența subordonării față de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativă.
MAE a precizat, luni, că, la nivel intern, a fost demarat imediat un proces de investigare a incidentului de către Corpul de Control și Evaluare Diplomatică. „Urmare declanșării acestei proceduri, s-a dispus cu caracter urgent chemarea în Centrală a diplomatului de la Ambasada României la Paris pentru continuarea cercetărilor la nivel CCED”, se arată într-un comunicat.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dispus, ca primă măsură sancționatorie, aplicabilă imediat, emiterea unui avertisment la adresa diplomatului din cadrul Ambasadei României la Paris care a redactat fișierul.
Sancționată cu avertisment a fost și Yvette Fulicea, directorul ICR Paris.
În cazul directorului ICR Paris analiza Corpului de Control și Evaluare Diplomatică este în curs, urmând a avea loc inclusiv audierea sa. „Ulterior, CCED va concluziona asupra oportunității aplicării de măsuri suplimentare, în mod similar cu cele amintite mai sus în legătura cu diplomatul de la Ambasada României la Paris”, a informat MAE.