Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, și omologul său bulgar au dat asigurări marți, în Parlamentul britanic, că estimările vehiculate de presa britanică privind numărul românilor și bulgarilor care ar urma să vină în Marea Britanie începând din 2014 sunt exagerate.
Ambasadorul român, Ion Jinga, a declarat, în fața membrilor Comisiei pentru Afaceri interne a Camerei Comunelor, că între 15.000 și 25.000 de români ar urma să meargă în Marea Britanie după eliminarea restricțiilor de pe piața muncii, pe 1 ianuarie 2014.
Jinga a explicat că nu are „o bilă de cristal” dar crede că îmbunătățirea stării economiei României, scăderea ratei șomajului și a posibilității găsirii unor spații locative convenabile vor fi factori care vor limita numărul românilor care vor veni în Marea Britanie. „În acest moment, destinația preferată a românilor este România”, a spus Jinga, conform ziarului The Guardian.
„Majoritatea celor 80.000 – 100.000 de români care lucrează deja în Marea Britanie au venit aici pentru acoperirea unor lipsuri de locuri de muncă în sectoare precum construcțiile”, a apreciat ambasadorul român.
La rândul său, ambasadorul Bulgariei, Konstantin Dimitrov, le-a spus deputaților britanici că predicțiile privind venirea a 350.000 de imigranți bulgari și români în Marea Britanie sunt „exagerări”. Dimitrov se așteaptă ca aproximativ 8.000 – 10.000 de bulgari să emigreze în Marea Britanie după eliminarea restricțiilor.
Luni, Dimitrov a catalogat drept „inacceptabile” argumentele formațiunii naționaliste Partidul Independenței Marii Britanii (UKIP) împotriva venirii imigranților bulgari și români. UKIP a distribuit o serie de pliante în care avertizează în legătură cu efectele venirii imigranților români și bulgari în Marea Britanie. „Am observat unele elemente de ostilitate”, a spus Dimitrov. „Nu credem că aceasta este atitudinea generală a poporului britanic față de bulgari, dar este vorba de o campanie dezolantă și discriminatorie din multe puncte de vedere”, sublinia, luni, ambasadorul bulgar.