”Dacă ați avea o astfel de flotă, noi nu credem într-o astfel de flotă atât timp cât este doar o presupunere. Și nu este un secret, din câte îmi dau eu seama, că va fi o flotă NATO. Acest lucru va aduce tensiuni în plus, de care nu are nimeni nevoie în această regiune. Din mai multe motive, mai ales pentru că avem convenții care limitează prezența străină în această regiune, de exemplu Convenția de la Montreux, și vedeți, întreaga planetă a devenit destul de mică. Vedeți că tensiunile dintr-o regiune pot influența alte regiuni, chiar și îndepărtate. Dar aici, în această regiune destul de mică, evident o concentrație în exces a forțelor navale nu credem că ar fi o dezvoltare pozitivă pentru regiune”, a comentat diplomatul rus într-un interviu acordat Digi 24.
El a fost întrebat și cum vede Rusia brigada multinațională de la Craiova.
”Noi privim lucrurile acestea într-un cadru mai larg, într-un context mai amplu. Știți că spre finalul anilor 90, secolul trecut, a fost un act fundamental semnat de Rusia și NATO, care stipula că nu se mută trupe masive de luptă în țările din vecinătatea Rusiei. Credem că orice construcție de acest tip de forțe, care sunt deja în alte țări și de asemenea parțial și în România, în anumite țări sunt aduse noi unități de militari, iar nouă ni se spune să nu ne îngrijorăm pentru că sunt aduse prin rotație, personalul militar va sta acolo doar 6 luni și apoi se rotesc trupele. Noi credem că nu este o diferență prea mare legat de bazele pe care aceste trupe sunt acolo, permanent sau prin rotație. Acesta este un pretext și este deja un fapt că pretextul este folosit pentru a fi implementat echipament greu, pentru a fi făcute exerciții militare complexe în apropierea granițelor noastre. Noi credem că aceasta este diferența. Vedeți, poate previn întrebarea următoare, că Rusia organizează exerciții militare. Trebuie să ne amintim mereu că le organizăm pe teritoriul nostru național. În ceea ce privește forțele NATO, ele sunt aduse aici de la distanțe mari, uneori de dincolo de ocean”, a fost poziția sa.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat la finalul ședinței CSAT din septembrie că brigada multinațională convenită la summit-ul NATO de la Varșovia va funcționa la Craiova, având la bază Brigada II Infanterie Rovine. El a reiterat faptul că în cursul anului 2017 va fi declarată capacitatea inițială a brigăzii, ceea ce înseamnă că organizarea va începe, urmând ca în 2018 – în cel mai optimist scenariu – brigada să devină funcțională.