,,Un lucru pe care l-au încurajat SUA, ca România să relaxeze restricțiile privind adopțiile internaționale, considerăm asta ca fiind, de asemenea, o cale de dezinstituționalizare”, a afirmat ambasadorul.
Ambasadorul s-a arătat interesat de provocările întâmpinate de copiii din România și a spus că există interes din partea americanilor de a adopta copii.
,,Ce am înțeles este că încă există aceste obiecții. Este bine pentru mine să înțeleg ce se întâmplă cu adevărat, ce fel de provocări întâmpină copiii din România care sunt puși în această situație. Există o dorință de a adopta copii români”, a spus Hans Klemm, potrivit căruia adopția unui copil din România de către un cetățean american este posibilă dacă cel care adoptă din Statele Unite are cetățenia română.
,,Chiar acum câteva săptămâni, am emis o viză unui cuplu care voia să adopte din România”, a conchis ambasadorul SUA, Hans Klemm.
Ambasadorul a vizitat mai multe case de tip familial din Bistrița-Năsăud construite de o fundație, în cadrul unui proiect susținut de Ambasada SUA. Hans Klemm a spus, într-o declarație de presă, că proiectul este extrem de important și susținut de Ambasada SUA care, încă din 1989, a considerat că cea mai bună măsură pentru copiii instituționalizați este dezinstituționalizarea și construirea unor case de tip familial, unde cei abandonați în grija statului să beneficieze de condițiile de familie.
La evenimentul de marți, de la Bistrița, au mai participat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, și directorul regional al HHC, Ștefan Dărăbuș.