Ambasadorul Ucrainei în România: „Tentativele de incendiere a două școli românești din Cernăuți, provocate de Serviciile Speciale din Rusia”
„Se știe foarte bine și informațiile au apărut recent și în presa românească referitoare la unele încercări făcute pe teritoriul Ucrainei de către Serviciile Speciale ale Federației Ruse cu folosirea unor cetățeni ucraineeni, de a organiza incendierea a două școli, practic, din Ucraina, din regiunea Cernăuți. Acest caz nu e unic, și, practic, în ultima perioadă, începând cu ianuarie anul acesta, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reușit să prevină mai mult de 10 cazuri care au fost planificate, coordonate și organizate de către Serviciile Speciale ale Federației Ruse”, a declarat diplomatul, într-o conferință de presă.
Acesta a precizat că aceste tentative fac parte dintr-o nouă etapă a războiului hibrid declanșat de către Rusia.
„Este vorba, de fapt, în opinia noastră, în opinia Ucrainei, este vorba despre o nouă etapă, practic, a acestui război hibrid care e declanșat de către Federația Rusă împotriva statului ucrainean. Noi, asistăm cu toții la trecerea, practic, a amenințării dincolo de linia de contact sau de frontul la Donabss, unde este război de apărare, practic, împotriva Federației Ruse și amenințarea vine, acum, și la granițele vestice și ce este și mai îngrijorător este faptul că această amenințare vizează, acum, și minoritățile naționale din statul ucrainean. Adică, e vorba de cinismul, probabil la maxim, a regimului rus care, fără să se asundă chiar, încearcă să organizeze niște acte teroriste împotriva unor instituții de învățământ, a unor copii, de fapt „, a spus Bankov.
Ambasadorul a susținut că Ucraina condamnă ferm toate aceste încercări și va lua și în continuare măsuri care sunt necesare pentru a preveni aceste cazuri.
„Cazul special cu aceste școli cu predarea în limba română din regiunea Cernăuți a fost coordonat de un cetățean rus, cu numele David Ponomarev. Este filmt și este probat de către Serviciile ucraineene. Se află pe teritoriul Rusiei, dar a acoordonat de la distanță aceste acțiuni. Un grup de persoane, pe teritoriul Ucrainei, care pregăteau, practic, aceste acte teroriste sunt identificate, sunt și prinse de către Serviciile sau arestate de către Serviciile ucraineene, nu vă pot da numele lor. În mod deosebit, aș vrea să spun, apreciem și poziția României în ceea ce privește condamnarea acestor provocări și încercări de a incita destabilizarea și ostilitatea inter-etnică și a regiunilor care sunt populate de cetățeni ucraineeni de diferite etnii, inclusiv și de etnie română”, a mai spus acesta.
Potrivit ambasadorului, au fost mai mult de 10 atacuri, unele dintre ele finalizate cu succes. Într-unul dintre cazuri, vizați ar fi fost și minoritarii maghiari.
„Unele au fost cu succes, mă refer la cazul din noaptea de ieri, a fost un incendiu la centrul cultural maghiar, din păcate acolo nu s-a reușit prevenirea acestui act. Sunt doar pagube materiale, nu sunt victime, având în vedere că atacul s-a produs în timpul nopții”, a spus Bankov.
„Creierul probabil se află un pic mai sus, dar a fost identificat un coordonator, un cetășean rus, care a și finanțat aceste acte. Făcea legătură între serviciile rusești și persoane de pe teritoriul ucrainean. Persoana respectivă e asociat serviciilor speciale rusești, dincolo de asta nu dețin informații cui era subordonat. Dar din probele obținute reiese că el a coordonat acțiunile, el dădea instrucțiuni și a negociat finanțarea și a executat plata”, a adăugat Bankov.
Bankov a precizat că autoritățile au descoperit, în urma investigațiilor, și dovada faptului că atacatorii au primit o sumă de bani pentru organizarea atentatului.
„E vorba de plata avansului în suma de 10.000 de ruble. E un avans care a fost plătit, date despre când a fost planificat acest atac nu vă pot oferi pentru că nu dispun de aceste informații. Sunt investigații în derulare”, a explicat ambasadorul.
Întrebat dacă aceste tentative au legătură cu reforma educației din Ucraina, acesta a opinat că nu.
„Eu nu aș pune o legătură directă între reforma educației și acest incident de securitate, pentru că, în opinia mea, nu are legătură orice reformă pe orice doemnii cu niște atacuri teroriste”, a susținut Bankov.
Serviciile secrete ruse încearcă să discrediteze Ucraina printr-o campanie subversivă, în scopul alimentării tensiunilor interetnice, acuza, recent, Serviciul ucrainean de securitate (SBU), precizând că existau planuri de incendiere a unor școli românești din Cernăuți.