Prima pagină » Știri » Ambasadorul UE anunță un eșec al Republicii Moldova: ”Este unul foarte mare din punct de vedere al angajamentelor privind justiția în fața partenerilor internaționali”

Ambasadorul UE anunță un eșec al Republicii Moldova: ”Este unul foarte mare din punct de vedere al angajamentelor privind justiția în fața partenerilor internaționali”

Ambasadorul UE anunță un eșec al Republicii Moldova: ”Este unul foarte mare din punct de vedere al angajamentelor privind justiția în fața partenerilor internaționali”

Șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a făcut declarații despre angajamentele Republicii Moldova  de a reforma justiția

Restabilirea în funcție a 5 din cei 13 judecători, care au scăpat de urmărire penală în dosarul „Laundromat”, este un eșec foarte mare. Cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” au revenit, oficial, în funcții, potrivit stiri.md.

Sefului Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko:  „Laundromatul” a fost un scandal foarte mare, o crimă mai mare chiar și decât jaful miliardului. Acum acești judecători au fost scoși de sub urmărire

„Din păcate, multe fenomene negative din trecut nu au dispărut, nu au fost rezolvate și rămân sau reapar chiar. Există momente de îngrijorare.

„Laundromatul” a fost un scandal foarte mare, o crimă mai mare chiar și decât jaful miliardului. Acum acești judecători au fost scoși de sub urmărire penală și reinstalați în funcție.

Asta înseamnă că nimeni, după 6 ani de la descoperirea crimei, nu este pedepsit pentru asta. 

Nu a fost pronunțată nicio sentință și acesta este un eșec foarte mare din punct de vedere al angajamentelor RM privind justiția în fața partenerilor internaționali.

Este un semnal foarte negativ pentru societate și justiție. Subminează foarte mult încrederea pe care cetățenii pot s-o aibă în justiție”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul UE a amintit în context și de frauda bancară, dar și de cazul profesorilor turci.

„Frauda bancară – pentru care nimeni nu este în închisoare pentru asta. Ședințele în cazul Șor sunt amânate. Cei care au participat la această crimă sunt eliberați.

La fel, cazul profesorilor turci. Multe dintre aceste decizi sunt pronunțate după uși închise”, a mai spus Peter Michalko.

Dosarul „Laundromat” în care sunt vizați Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Renato Usatîi și Ilan Șor va fi investigat și în Republica Moldova, în baza unui acord de colaborare cu anchetatorii din Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

În dosarul ”Laundromat – spălătoria rusească”, 13 judecători  au fost scoși de sub urmărire penală

În dosarul ”Laundromat – spălătoria rusească” au fost învinuiți 15 judecători, iar 13 dintre ei au fost scoși de sub urmărire penală. Unul dintre magistrați a decedat, iar altul s-a stabilit în Statele Unite, fiind dat în urmărire generală.

Cei cinci judecători au cerut reîncadrarea în funcții după ce, în septembrie, curent, procurorii anticorupție au emis ordonanțe prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a 13 foști și actuali judecători vizați în dosarul „Laundromat”, pentru învinuirea de complicitate la spălarea de bani, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracțiunii.

Pentru revenirea acestora în sistem au votat 9 membri ai Consiliului, iar unul a fost împotrivă – Carolina Ciugureanu-Mihailuță, desemnată în CSM din rândul profesorilor de drept.

În opinia membrei CSM, subiectul anulării suspendării din funcție a celor cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” este „consternant”. Pe de altă parte, Ciugureanu declară că CSM nu a avut o altă opțiune și, practic, s-a văzut obligat să-i reîncadreze în funcții pe cei cinci judecători anchetați în spălătoria rusească.

Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, a fost deconspirată de jurnaliştii din cadrul Proiectului pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției, în colaborare cu publicaţia rusească „Novaya Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi cu alte instituţii media.

Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari.

Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din Statele Unite, Africa de Sud, China şi Australia. În Republica Moldova au fost spălate 22,3 miliarde de dolari.

Anchetatorii ruși au anunțat că au finalizat investigațiile în dosarul “Laundromat”. Potrivit unui comunicat de presă al MAI de la Moscova, în 2013, Plahotniuc și Platon au pus la cale scoaterea ilegală a 500 de miliarde de ruble din băncile din Federația Rusă. Planul a fost realizat cu ajutorul primarului de Bălți, Renato Usatîi.

La “spălătoria rusească” au participat și mai mulți bancheri ruși, dar și juriști, patru dintre aceștia și-au recunoscut vina și au povestit cu lux de amănunte cum a fost realizată schema infracțională. Autoritățile ruse anunță că Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi sunt dați în urmărire internațională pentru a fi reținuți și plasați în arest.