Prima pagină » Știri » AMBULANȚA BUCUREȘTI. De la o trăsură cu cai în 1906, la un spital ambulant în 2012

AMBULANȚA BUCUREȘTI. De la o trăsură cu cai în 1906, la un spital ambulant în 2012

AMBULANȚA BUCUREȘTI. De la o trăsură cu cai în 1906, la un spital ambulant în 2012
Prima salvare din București a apărut în urmă cu 106 ani, iar bolnavii erau trasportați cu trăsura mânată de vizitiu, echipajul era format din agenți stradali ce ajungea la caz după 30 de minute, în timp ce astăzi ambulanțele sunt adevărate spitale ambulante, cu personal de top și sute de voluntari.

Prima salvare din București a apărut în urmă cu 106 ani, iar bolnavii erau trasportați cu trăsura mânată de vizitiu, echipajul era format din agenți stradali ce ajungea la caz după 30 de minute, în timp ce astăzi ambulanțele sunt adevărate spitale ambulante, cu personal de top și sute de voluntari.

Prima „Salvare” din București a apărut în iulie 1906 din inițiativa privată a profesorului Nicolae Minovici sub deviza: „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”. Echipajul era format din vizitiu și sergenți de oraș instruiți de doctorul Minovici.

„Tăsurile ajungeau la caz în galopul cailor în mai mult de jumătate de oră, cu traficul de atunci din București”, a relalat, sâmbătă, directorul medical dr Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România.

Astăzi, serviciul de ambulanță are mașini dotate la cele mai înalte standarde, mici spitale pe roți, care pot salva milioane de vieți și care ajung la urgență majoră în 11-25 de minute.

Ambulanțele Capitalei îngregistrează în medie peste o mie de solicitări pe zi, cu diferențe în perioadele cu temperaturi extreme. Cele mai multe solicitări sunt pentru cazuri care nu pun viața în pericol, cum ar fi febre și colici abdominale, dar 45 la sută dintre cazuri sunt urgențe de grad zero și unu, a explicat directorul medical Cristian Grasu.

Cea mai acută problemă cu care se confruncă astăzi ambulanța, după 106 ani de existenăț, este lipsa acută de personal.

„Cele mai grele probleme la cei 106 ani vizează lipsa de personal. În ultimii patru ani, în care nu am putut angaja decât o personaă la șapte plecate și-au spus cuvântul, deficitul depășește 50 la sută, mai ales la ambulanțieri. De aceea, cei rămași muncesc mai mult. Avem 100.000 de ore supliemntare pe care nu le putem plăti, deși avem bani. Muncind în aceste condiții, oamenii se uzează fizic și psihic, se îmbolnăvesc și intră în concediu medical. Este o situație foarte gravă”, a susținut dr.Cristian Grasu

Cu toate aceste probleme grave, la aniversarea celor 106 ani de existență, angajații Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABI) au venit în număr mare să-și primescă musafirii. Zeci de bucureșteni au asistat, sâmbătă, la interveții simulate privind un stop cardio-respirator și un accident în care o persoană a căzut de la etaj în timp ce spăla geamurile.

„Nu am vrut să demonstrăm că angajații își cunosc foarte bine meseria, pentru că în cele două simulări au intervenit voluntarii noștri. Avem 500 de voluntari care au intervenit arătând că sunt foarte bine pregătiți. O primă demostrație a fostă făcută pe un manechin. Era vorba despre o persoană în stop cardio-respirator pe motiv de fibilație ventriculară pe care au rezolvat-o în 18 minute. Pentru că au executat menevrele corect, manechiul, unul special, a deschis ochii. A doua simulare a fost realizată pe un voluntar. El a simulat că ar fi căzut de la înălțime în timp ce spăla geamurile. Cazul a fost rezolvat în zece minute”, a spus dr. Grasu.

Ca în fiecare an de aniversare, Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABI,) în parteneriat cu Societatea de Salvare București, au organizat, în perioada 21-27 iulie 2012, „Zilele porților deschise”, când mii de bucureșteni vizitează sediul salvării.

Programul „Fii voluntar pe ambulanță pentru o zi!”, organizat tot în acest interval, a adus la Salvare mulți tineri care, alături de echipajul de pe ambulanță, au avut ocazia să vadă cum este viața în „linia întâi”, a mai spus directorul medical.

Festivitatea s-a încheiat cu înmânarea unor plachete aniversare angajaților care s-au pensionat în ultimul an.

„Mi-aș dori ca și peste 106 ani Ambulanța București că fie tot aici”, a spus la final dr. Cristian Grasu.

Citește și