Amendamentele Băsescu pentru corupți: „A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție”. VIDEO

Amendamentele Băsescu pentru corupți: „A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție. VIDEO

Senatorul PMP Traian Băsescu propune o serie de amendamente la proiectul de lege al grațierii, aflat în Comisia Juridică a Senatului, prin care din închisori ar ieși toate persoanele condamnate pentru corupție și alte infracțiuni în dauna statului, dar și pentru unele mai „comune”, cum ar fi furtul calificat, violarea de domiciliu, înșelăciunea sau constituirea unui grup infracțional organizat.

Băsescu propune ca în loc de limita de pedeapsă de 5 ani la grațiere, să fie introdusă una de 10 ani. Motivarea sa este una greu de crezut: o limită de pedeapsă prea mică la grațiere i-ar face pe judecători să aplice pedepse mai mari, pentru a evita grațierea unor „persoane indezirabile” care au comis faptele înainte de intrarea în vigoare a legii grațierii.

„Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea grațierii, nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au șansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a grațierii. Trebuie precizat că toate infracțiunile ce fac „obiectul de interes” pentru reglarea unor conturi au pedepse care ajung până la 12-15 ani de închisoare. Propunem ca fie limita se stabilește la 10 ani sau nu se stabilește deloc”, arată motivarea lui Traian Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu mai propune reducerea la jumătate nu doar a pedepselor pentru femeile însărcinate și a unicilor întreținători de familie sau a unor minori de maximum 14 ani, ci și pentru „femeile care au fost condamnate pentru infracțiuni care nu au fost săvârșite cu violență, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupție”, dar și pentru „persoanele condamnate cu vârsta de peste 60 de ani”.

„Nu înțelegem de ce o femeie – funcționar public însărcinată, condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni de corupție, ar trebui să fie exceptată de la această clemență. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare și nu de distrugere a unor relații de familie de o asemenea sensibilitate. Inițiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma și distruge”,își motivează Băsescu propunerea.

Pe lângă toate acestea, Băsescu mai are o bonificație pentru condamnați: reducerea cu o treime a pedepselor tuturor condamnaților care nu sunt recidiviști și nu au săvârșit infracțiuni cu violență, „indiferent de categoria de infracțiune pentru care au fost condamnate„.

Băsescu vrea să elimine și obligativitatea achitării prejudiciului constatat de instanță, pentru obținerea grațierii. El propune mărirea termenului de achitare a prejudiciilor la 3 ani, de la un an cât este în actualul proiect, și adaugă o condiție: „în afară de cazul în care persoana condamnată dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească”.

Băsescu dorește și abrogarea prevederii că de grațiere nu beneficiază persoanele cu condamnări peste 10 ani. „Aceasta nu ar reduce semnificativ numărul de încarcerați și nu ar veni în sprijinul acelor categorii pentru care se impune grațierea”, arată fostul președinte.

Nu în ultimul rând, fostul președinte arată că de grațiere ar trebui să beneficieze o categorie mai largă de condamnați, pentru următoarele fapte: violare de domiciliu, furt calificat, înșelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraude informatice și cu carduri, infracțiunile de corupție (articolele 289-294 din Codul Penal – inclusiv luare și dare de mită, trafic și cumpărare de influență), conflictul de interese, obținerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, informatic sau constituirea de grup infracțional organizat.

Proiectul legii grațierii se află în dezbatere la Senat, termenul de adoptare fiind marți, 25 aprilie.

Băsescu: „A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție”

„A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție. Avem nevoie de un moment zero, de o grațiere largă, de la care să spunem, oameni buni, știți ce se poate întâmpla, așa că terminați cu hoția. Așa tensiunea va rămâne încă mulți ani în societate. Și v-aș mai spune un lucru. Sunt și… chiar abuzuri”, a declarat Traian Băsescu, pentru TVR.

„Nu este vorba de amendamente ale PMP, este vorba de o inițiativă a mea ca senator în Senatul României și ca om cu multă experiență. Partidul nu trebuie să își asume inițiativa mea. Eu am spus în mod repetat că sunt adeptul unei grațieri largi, în perspectiva unei noi politici penale în România, adică o politică penală care să vizeze recuperarea oamenilor. Din acest punct de vedere, prin proiectul propus de guvern, numărul de oameni care ar fi beneficiat de grațiere ar fi fost de circa 900, ori noi avem în penitenciare circa zece mii de oameni peste capacitatea penitenciarelor. De aceea, am mărit plaja, dar și pentru că sunt convins că la încheierea unei perioade de tranziție, și eu consider că tranziția s-a încheiat odată cu alegerile prezidențiale din 2014. (…) Este un moment zero”, a declarat pentru Mediafax fostul președinte Băsescu.

Corupții care nu sunt recidiviști merită „o șansă”, este de părere Băsescu, dacă își achită pagubele produse.

„În ceea ce priveste amendamentele pe care le-am făcut, se exclude orice grațiere pentru fapte cu violență, pentru constituire de grupuri infracționale organizate, pentru pedofilie, pentru multe altele. În același timp însă, având în vedere frecvența cu care sunt acuzații în zona corupției, am considerat că pentru cei care nu sunt recidiviști și care plătesc daunele pe care le-au produs, se poate avea în vedere grațierea. Deci să plătească pagubele produse și să nu fie recidivist, că dacă e recidivist înseamnă că nu se face bine. Dacă nu e recidivist, un om care a greșit o dată, este în postura de a primi o șansă”, a mai spus Băsescu.

De asemenea, fostul președinte susține grațierea pedepselor de până la zece ani.

„Da, o mențin. Știu că foarte mulți au o abordare, și în mod deosebit justiția, dar am împărți oamenii în două categorii, cei care sunt judecați pe vechiul Cod penal și cei care sunt judecați pe noul Cod penal. Este adevărat că noul cod penal prevede pedepse ceva mai mici, dar prevede și cumulul de pedepse. (…) Am în vedere ca propunerea să acopere și situațiile de cumul de pedepse. Pe vechiul Cod penal se executa pedeapsa cea mai mare și atunci cei care sunt judecați pe vechiul cod penal ar fi avantajați și cei care sunt judecați pe noul cod penal ar avea toate șansele să nu se încadreze. De aceea, eu am făcut două propuneri acolo, să nu se mai meargă pe ideea grațierii pentru pedeapsa primită, ci să se meargă pe ideea grațierii faptei. Să scoatem acest arbitrariu, pentru că dacă lăsăm cinci ani, judecătorii vor fi tentați să dea pedepse peste cinci ani ca să nu se incadreze în grațiere. Iar 10 ani și eu sunt de acord că pare mult, dacă nu avem în vedere cumulul de pedepse din noul cod penal și atunci am și o propunere în care spun, măi oameni buni, ce treabă avem cu numărul de ani pe care l-a primit, mai ales că nu avem o practică unitară. La Alba Iulia pentru aceeași faptă poți să iei cinci ani, la București poți să iei zece ani, la Cluj poți să iei opt ani”, a mai spus, pentru Mediafax, senatorul PMP.

În opinia lui Băsescu, grațierea trebuie să fie urmată de o nouă lege privind executarea pedepselor: „Această grațiere largă nu are nicio valoare dacă nu va fi urmată de măsurile pe care le-a promis ministrul Justiției, adică modificarea Codului Penal în conformitate cu deciziile CCR, Codul penal și Codul de procedură penală. (…) Pentru ca această grațiere să aibă eficiență, e necesar ca Ministerul Justiției să vină cu o nouă lege sau cu aceeași lege, dar îmbunătățită, privind executarea pedepselor”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...