AMENDAMENTUL IORDACHE A PICAT. Gândul a publicat lista politicienilor „căzuți” pe mandat de siguranță națională care AR FI SCĂPAT dacă legea era modificată

Publicat: 10 04. 2013, 14:39
Actualizat: 03 05. 2015, 09:55

Comisia Juridică a Senatului a respins amendamentul propus de către deputatul PSD Florin Iordache prin care interceptările din dosarele de corupție, obținute pe mandat de siguranță națională, erau eliminate.  Amendamentul avea drept consecință faptul că toți inculpații din dosarele de corupție, care „au picat” pe mandat de siguranță națională urmau să scape. O analiză a SRI prezentată de gândul arată că amendament, dacă ar fi devenit lege ar face imposibil investigarea infracțuinilor de corupție, dar și a altor infracțiuni comune prevăzute de legea penală.

Practic, ofițerii SRI ar fi obligați să nu sesize procurorii când constată că, spre exemplu, un cetățean se pregătește să comită un omor și nu vor putea să pună la dispoziția acestora interceptări.

VEZI AICI LISTA POLITICIENILOR CU DOSARE DE CORUPȚIE CARE SCĂPAU DACĂ AMENDAMENTUL ERA VOTAT

După ce gândul a relatat că amendamentul Iordache ar bloca dosarele de corupție care pornesc de la sesizările SRI, Comisia Juridică a decis să respingă acestă propunere.

Beneficiarii acestui amendament ar fi fost  politicienii suspectați de fapte de corupție trimiși în judecată. Ei ar fi putut scăpa de pușcărie dacă legea se aprobă.

Deputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupție interceptările realizate pe mandate de siguranță națională. Beneficiarii unei asemenea modificări sunt inculpații din dosarele de corupție care conțin interceptări pe mandat de siguranță națională.

Amendamentul lui Iordache a fost introdus în proiectul legii de punere în aplicare a Noului Cod de Procedură penală. Deputatul PSD Florin Iordache a depus la Comisia Juridică de la Senat următorul amendament: „Art.129 – (1) Datele și informațiile de interes pentru securitatea națională, rezultate din activitățile autorizate, dacă indică pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, sunt reținute în scris și transmise organelor de urmărire penală, potrivit Codului de procedură penală, cu propunerea de declasificare, după caz, totală sau în extras, potrivit legii, a încheierii și a mandatului prevăzute la art.125. Convorbirile sau comunicările interceptate se atașează procesului-verbal prevăzut în art.61 din Codul de procedură penală numai în măsura în care acestea au vizat infracțiuni contra securității naționale prevăzute de Codul penal și de legi speciale”.

În esență, amendamentul Iordache interzice procurorilor să mai utilizeze ca probe interceptările privind fapte de corupție sau de infracțiuni de drept comun, criminalitate organizată. Acest amendament a mai fost propus și de Ministerul Justiției care l-a eliminat după ce SRI a transmis un punct de vedere juridic.

În dezbaterile din Comisia Juridică, SRI a reiterat acest punct de vedere prin care se cerea eliminarea acestui amendament. Citiți aici considerentele juridice prezentate de SRI.