UPDATE. Amenințare cu bombă la bordul unei aeronave Tarom. Avionul a aterizat de urgență pe Aeroportul din Istanbul
Un avion Tarom, cu 88 de pasageri la bord, care circula pe ruta Tel Aviv-București a aterizat vineri dimineața de urgență la Istanbul din cauza unei amenințări cu bombă.
UPDATE: CNAB: Nu a existat nicio legătură între amenințarea cu bombă și întreruperea comunicațiilor de la Otopeni
Compania Națională Aeroporturi București a transmis vineri o serie de precizări cu privire la aceste incidente.
„Având în vedere multitudinea de informații apărute în spațiul public privind unele evenimente petrecute la aeroportul Henri Coandă în cursul zilei de 24 martie 2023, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) face următoarele precizări:
• O amenințare cu bombă la bordul unei aeronave care efectua cursa RO 154 (Tel Aviv – București) a fost primită pe o adresă publică de e-mail a CNAB la ora 01.23. Conform procedurilor în vigoare, s-a anunțat imediat compania aeriană și totodată s-a constituit celula de criză a aeroportului Henri Coandă care a analizat amenințarea. După efectuarea propriei analize, compania aeriană a decis ca aeronava să aterizeze Istanbul
• Fără vreo legătură cu amenințarea de mai sus, începând cu ora 0.00 a zilei de 24 martie, pentru un interval de 3-4 ore, a fost programată o întrerupere a comunicațiilor pe aeroportul Henri Coandă, în vederea înlocuirii unui echipament IT. Acțiunea a fost anunțată cu mai mult de o săptămână în avans, atât intern cât și către toți utilizatorii externi, inclusiv către companiile aeriene și agenții de handling, pentru ca aceștia să-și ia măsurile necesare iar traficul aerian să nu fie afectat. Prin eforturile echipei IT, perioada de întrerupere a comunicațiilor a fost scurtată la cca. o oră. Precizăm că astfel de întreruperi, de scurtă durată, ale comunicațiilor au mai avut și vor mai avea loc, cu anunțarea prealabilă a colaboratorilor, până la finalizarea proiectului de upgradare a echipamentelor arhitecturii de rețea business a CNAB. Serviciile de specialitate nu a sesizat nici în acest interval și nici ulterior vreun atac cibernetic”, transmite CNAB.
Știrea inițială:
În urma unui avertisment referitor la existența unei bombe la bord, aeronava care efectua cursa RO 154 Tel Aviv-București a aterizat de urgență pe Aeroportul din Istanbul la ora locală 3.30, în urma deciziei luate de comandantul de zbor, anunță compania Tarom.
La bordul aeronavei se aflau 88 pasageri.
Potrivit informațiilor GÂNDUL, pasagerii și personalul de bord au fost cazați peste noapte la un hotel din Istanbul.
Verificările efectuate de autoritățile abilitate s-au încheiat, iar alerta s-a dovedit a fi falsă, transmit reprezentanții companiei. Pasagerii primesc asistență pe Aeroportul din Istanbul, iar aceștia urmează să decoleze în jurul orei locale 11.30 către București.
”Compania TAROM informează că, din cauza unui avertisment referitor la existenta unei bombe la bord, aeronava care efectua cursa RO 154 Tel Aviv-București a aterizat de urgență pe Aeroportul din Istanbul la ora locală 03:30, în urma deciziei luate de către comandantul de zbor, care respectă procedurile standard pentru astfel de situații. La bord se aflau 88 pasageri.
Menționăm că verificările efectuate de către autoritățile abilitate s-au încheiat, iar alerta s-a dovedit a fi una falsă.
În prezent, pasagerilor li se acordă asistență la sol pe Aeroportul din Istanbul, iar aceștia urmează să decoleze în jurul orei locale 11:30 către București- destinația finală.
Regretăm disconfortul creat pasagerilor noștri și reiterăm faptul că prioritatea Companiei TAROM este siguranța si securitatea pasagerilor și a echipajelor sale”, se arată în comunicatul emis de Tarom.
Sistemul informatic pe Aeroportul Henri Coandă a fost oprit
De asemenea, mai multe curse au întârziat după ce sistemul informatic al Aeroportului Henri Coandă a fost oprit.
Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) susțin însă că site-ul Aeroportului Otopeni a fost oprit pentru efectuarea unor lucrări și că nu a fost vorba de un atac cibernetic.
„Nu a fost niciun atac cibernetic la aeroportul Henri Coandă. A fost o oprire programată, anunțată din timp, care a durat mult mai puțin decât se estimase (o oră în loc de patru)”, au transmis vineri dimineață reprezentanții CNAB.
Conform acestora, oprirea a fost necesară pentru înlocuirea unui echipament în proiectul de upgradare a data center.