Amenzi de 17.800 lei pentru nereguli în campania electorală. Dan: Am semnalat atitudini agresive
„În ziua alegerilor vor fi la datorie peste 50.000 de angajați ai MAI, care vor asigura ordinea și liniștea publică, vor asigura protecția secțiilor de votare în afara acestora, precum și cercetarea incidentelor electorale. De asemenea, angajații MAI vor asigura securitatea transportului dosarelor întocmite de birourile electorale din țară către BEC””, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
Aceasta a subliniat că, în ceea ce privește ziua de duminică, ziua alegerilor, atribuțiile sunt foarte clar delimitate de lege și că efectivele MAI nu au atribuții cu privire la operațiunile de votare sau la ceea ce se întâmplă în secțiile de votare. Ea a mai spus că președintele biroului electoral al secției de votare este responsabil de coordonarea și corectitudinea operațiunii de votare, însă, pentru menținerea ordinii, acesta poate solicita sprijinul efectivelor MAI, care pot intra în secție numai la solicitarea sa expresă.
„Referitor la campania electorală, aceasta se va încheia sâmbătă, 25 mai, la ora 7. Continuarea propagandei electorale după această oră este interzisă. De la debutul campaniei electorale și până miercuri, 22 mai 2019, s-au desfășurat peste 120 de manifestări electorale în municipiul București și în alte 76 de localități din 30 de județe. Cele mai multe astfel de evenimente au avut loc în județele Ilfov, Brăila, Sibiu, Hunedoara și Alba. În timpul campaniei au fost sesizate 271 de evenimente electorale, însă nu toate au fost confirmate””, a mai precizat ministrul Carmen Dan.
MAI a constatat 177 de contravenții, pentru care a aplicat 83 de avertismente și amenzi.
„În ceea ce privește modul în care a decurs campania electorală până acum, am semnalat public o anumită acutizare a unor atitudini agresive, care nu sunt specifice si nu trebuie să fie specifice niciunor procese electorale, cu atât mai mult acestui proces electoral. Structurile MAI au constatat până acum 177 de contravenții, pentru care s-au aplicat 83 de avertismente și amenzi, în valoare de 17.800 de lei”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.
Carmen Dan a declarat că au fost sancționate 102 persoane și că unele dintre acestea au primit mai multe sancțiuni pentru că au comis mai multe contravenții, precizând că cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru fapte prevăzute de Legea privind organizarea alegerilor europarlamentare, fiind vorba în principal de nerespectarea reglementărilor privind afișajul electoral, inclusiv distrugerea afișelor electorale.
„Alte sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Sunt în cercetare 8 infracțiuni circumscrise contextului electoral, 7 fiind cu autor cunoscut”, a mai adăugat Carmen Dan.
Ministrul Afacerilor Interne a completat că organizarea în aceeași zi atât a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European cât și a referendumului national este un efort pentru toate instituțiile care au atribuții în acest domeniu, însă are convingerea că votul se va desfășura fără probleme și în deplină legalitate.