„Controalele au vizat unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 141 de unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Controalele s-au desfășurat în: 66 de restaurante, 3 pizzerii, 12 unități tip fast-food, 4 braserii, 4 unități tip bufet, 4 baruri, 2 cantine din tabere școlare, 1 pensiune, 34 de magazine alimentare, 3 cofetării/patiserii, 3 laboratoare cofetărie patiserie, 2 rulote, 3 unități comercializare produse congelate.
„În urma controalelor s-au constatat neconformități cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condițiilor de igienă în spațiile de producție, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiții necorespunzătoare a acestora. Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 50.600 lei. A fost emisă o ordonanță de suspendare temporară a activității pentru o unitate tip pizzerie”, arată ANSVSA.
O sesizare primită la Call Center- ul ANSVSA a fost transmisă spre verificare inspectorilor aflați pe litoral. Pentru deficiențele constatate, unitatea respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 4.000 lei.
„Au fost confiscate și retrase de la vânzare 313 kg de produse alimentare (preparate culinare, carne și produse din carne). Produsele confiscate au fost dirijate către unități de neutralizare a subproduselor de origine animală și a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman și vor fi distruse prin incinerare”, se mai arată în comunicat.
Autoritatea reamintește că, prin intermediul DSVSA Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor.