Prima pagină » Știri » Amenzi în funcție de cifra de afaceri la nivel mondial pentru companiile nerezidente în România!

Amenzi în funcție de cifra de afaceri la nivel mondial pentru companiile nerezidente în România!

Amenzi în funcție de cifra de afaceri la nivel mondial pentru companiile nerezidente în România!

Modificarea Legii concurenței aduce amenzi în funcție de cifra de afaceri la nivel mondial pentru companiile nerezidente în România! Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pune în gardă firmele – „Vom da amenzi!”.

Guvernul Orban a aprobat în urmă cu o săptămână OUG 170/2020 privind modificarea Legii concurenţei. Printre altele, ordonanța în cauză prevede: „Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă ce nu poate depăşi 10% din cifra de afaceri totală mondială realizată de întreprinderea sau asocierea de întreprinderi în anul financiar anterior sancţionării următoarelor fapte, săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă de întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi”.

Consiliul Concurenței pune în gardă firmele nerezidente în România

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pune în gardă firmele nerezidente în România: „Pentru companiile neînregistrate în România, vom da amenzi pornind de la cifra de afaceri globală. Pentru firmele înregistrate în România, amenzile se vor da în continuare pe cifra de afaceri făcută în România. Amenzile trebuie să fie atât de mari încât să descurajeze companiile să încalce legea”.

Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, noua prevedereavine ca urmare a obligaţiei de a prelua, până în martie 2021, o directivă europeană din domeniul concurenţei, numită Directiva ECN+, care are scopul de a întări puterea autorităţilor de concurenţă din ţările membre.

Ce alte obligații revin firmelor

OUG 170/2020 aduce și alte modificări la Legea concurenţei, cum ar fi aceea privind obligația companiilor de a furniza, la cererea Consiliului Concurenţei, informaţii despre preţurile de vânzare a produselor.

Întreprinderile transmit, la cererea Consiliului Concurenţei, preţurile de vânzare a produselor comercializate de acestea, în vederea realizării de analize, studii de piaţă sau comparaţii de preţ incluse în platformele online destinate informării consumatorilor. În acest scop, selectarea sectoarelor din economie incluse în platformele online se realizează de către Consiliul Concurenţei, cu consultarea autorităţii de reglementare în sectorul respectiv”, potrivit OUG 170/2020.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și