Prima pagină » Știri » Amenzi pentru medic și spital, după ce o fetiță de 4 ani a murit în condiții suspecte la 40 de minute de la internare

Amenzi pentru medic și spital, după ce o fetiță de 4 ani a murit în condiții suspecte la 40 de minute de la internare

Amenzi pentru medic și spital, după ce o fetiță de 4 ani a murit în condiții suspecte la 40 de minute de la internare
Comisia de anchetă desemnată de Ministerul Sănătății a stabilit amenzi între 1.000 și 25.000 de lei pentru medicul pediatru, directorul medical al Spitalului Huși, Serviciul de Ambulanță Vaslui și unitatea medicală hușeană în cazul fetiței moarte în condiții suspecte la 40 de minute de la internare.

Potrivit raportului de control întocmit de către reprezentanții Ministerului Sănătății la finalizarea anchetei la Spitalul Municipal Huși în cazul fetiței moarte în condiții suspecte la 40 de minute de la internare, mai multe instituții și persoane responsabile de buna desfășurare a actului medical au fost sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 25.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Spitalul Municipal Huși a fost sancționat cu 25.000 de lei pe motiv că unitatea medicală nu dispune de un compartiment special pentru Pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgențe. Următoarea amendă ca valoare, în sumă de 20.000 de lei, a fost dată Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui deoarece nu a dus fetița de patru ani la Compartimentul de Primiri Urgențe a spitalului hușean, ci direct la Secția de Pediatrie.

Pe lângă sancțiunile aplicate celor două unități sanitare, comisia de anchetă a mai amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu, pe motiv că a internat copilul în Secția de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgențe, așa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă.

De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huși, medicul Emad Wassouf, a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfășurării activității medicale în unitatea sanitară.

Reprezentanții comisiei de anchetă au refuzat să facă vreun comentariu în privința sancțiunilor aplicate.

De asemenea, conducerea Spitalului Municipal Huși nu a putut fi contactată pentru a-și exprima un punct de vedere în urma finalizării controlului.

Ministerul Sănătății a declanșat, luni, ancheta la Spitalul Huși în cazul fetiței de patru ani moartă în condiții suspecte la 40 de minute de la internare, după ce a fost diagnosticată cu laringită acută, pe lângă examinarea documentelor fiind audiate și cadrele medicale implicate în acest caz. Din comisie au făcut parte un reprezentant al Ministerului Sănătății, patru salariați ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, unul de la DSP Iași și unul de la Primăria Huși.

Fetița de patru ani, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, a murit în 4 octombrie la Spitalul Municipal Huși, la 40 de minute de la internare, iar părinții acesteia acuză de malpraxis cadrele medicale. Copila a fost diagnosticată de către medicul de gardă cu „laringită acută, cu sindrom febril” și a primit tratament cu antibiotic. Părinții fetiței cred însă că medicul i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Părinții fetiței au depus plângere la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care solicită explicații cu privire la decesul fiicei lor.

„Așa cum prevăd normativele în astfel de cazuri, la nivelul DSP s-a constituit comisia de malpraxis care va analiza dacă a fost vorba de culpă medicală. În acest sens, au fost preluate de la Spitalul Municipal Huși foaia de observație a pacientului (n.r.- fetița de patru ani) și toate celelalte documente medicale, care vor fi analizate de specialiști. Așteptăm și concluziile medicilor legiști, iar pe 15 octombrie comisia de malpraxis se va întruni din nou pentru a analiza cazul”, declara directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Și Colegiul Medicilor și Poliția au deschis anchete în acest caz.

De asemenea, conducerea spitalului face o anchetă internă în acest caz, pentru a stabili dacă din punct de vedere administrativ au fost respectate toate procedurile prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a unității spitalicești.

Citește și