Prima pagină » Știri » Amenzi uriașe aplicate comercianților din vechea Hală Obor. Neregulile găsite de ANPC

Amenzi uriașe aplicate comercianților din vechea Hală Obor. Neregulile găsite de ANPC

Amenzi uriașe aplicate comercianților din vechea Hală Obor. Neregulile găsite de ANPC
Inspectorii ANPC au întreprins 41 de acțiuni de control în data de 22 septembrie în vechea Hală Obor, unde au aplicat 62 de amenzi în valoare de peste 700.000 de lei și au retras definitiv de la comercializare produse alimentare în valoare de 60.000 de lei, potrivit unui anunț al autorității.

În data de 22.09.2019, comisarii din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Bucuresti-Ilfov au efectuat un număr de 41 acțiuni de control privind verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în Hala Veche Obor,din București.

Controalele efectuate au vizat respectarea prevederilor legale atât la comercializarea produselor alimentare cât și a celor nealimentare (articolelor textile, produse cosmetice, produse de uz casnic).

În urma acțiunilor de control s-au aplicat 62 amenzi contraventionale în cuantumul a 713.500 lei și 7 avertismente.

A fost retrasă definitiv de la comercializare cantitatea de 6.843,95 kg produse alimentare, în valoare de 61.645,88 lei și s-au oprit temporar de la comercializare 11.261 produse nealimentare în valoare de 22.776 lei.

A fost propusă masura complementara de închidere pe o perioada de până la 6 luni a Halei Obor, ce aparține SC CI-CO SA. În data de 24.09.2019 s-a emis decizia suspendării activității în Hala veche Obor.

Au fost controlați un număr de 32 operatori economici care comercializau produse alimentare. Au fost identificate la comercializare diferite specii de pește proaspat depozitat în conditii necorespunzatoare, preparate de carne și carne de pasăre neetichetate în totalitate și fără documente de proveniență, carne de porc depozitată la temperatura mediului ambiant, mezeluri și lactate fără elemente de identificare și caracterizare, dar și fără termene de valabilitate.

De asemenea existau napolitane, biscuiți și fructe confiate vrac fără elemente de identificare, fără termen de valabilitate, depozitate necorespunzator direct pe paviment.

Măsura opririi definitive de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a fost dispusă pentru produsele care nu erau însoțite de documente de proveniență, nu erau însoțite de eticheta de produs de unde să rezulte principalele elemente de identificare și caracterizare și pentru produsele cu data limită de consum depașită.

La cei nouă operatori economici controlați au fost identificate la comercializare un număr de 11.261 produse nealimentare (produse textile, produse cosmetice, paltoane, bluze, fuste, damigene, capace, borcane, tacâmuri), în valoare de 22.776 lei.

Au fost constatate urmatoarele deficiențe: lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare, neafișarea certificatului de înregistrare la registrul comerțului, lipsa termenului de valabilitate la produsele cosmetice, a compoziției fibroase, a instrucțiunilor de utilizare, a denumirii producătorului, eventuale contraindicații și avertismentele de siguranță pentru produselor cosmetice.

 

Autor

Citește și