Prima pagină » Știri » Amenzi usturătoare începând cu ianuarie 2020: Care sunt noile reglementări adoptate de Poliția Română

Amenzi usturătoare începând cu ianuarie 2020: Care sunt noile reglementări adoptate de Poliția Română

Amenzi usturătoare începând cu ianuarie 2020: Care sunt noile reglementări adoptate de Poliția Română
Începând cu ianuarie 2020 intră în vigoare noile reglementări aduse Legii nr. 192/2019 prin care se stabilesc condițiile și sancțiunile în ceea ce privește legitimarea cetățeanului de către organele competente.

Astfel, conform noilor reglementări, amenda pentru neprezentarea actelor este eliminată, însă polițistul îți poate verifica identitatea în bazele electronice de date. De asemenea, sunt prevăzute și anumite condiții în care polițistul are dreptul de a legitima  persoană.

Însă, persoanele care refuză să ofere date despre identitatea lor polițiștilor sau de a se prezenta la sediul poliției riscă amenzi începând de la 500 de lei și ajungând până la 1.500 lei. Dacă amenda este plătită în termen de 15 zile, va fi achitată doar jumătate din suma prevăzută de sancțiune.

În cazul în care persoana legitimată nu are actele asupra sa, „stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii”, se arată în Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

„Sunt reglementări firești care vin atât în sprijinul polițistului, cât și al cetățeanului. Până acum, multe dintre aceste reglementări, privind legitimarea, de exemplu, erau prevăzute, dar prin ordine interne ale MAI. Și, din această cauză, puteam ajunge la un conflict atât cu cetățeanul, cât și cu legiuitorul, dacă era contestată o amendă, de exemplu. Așa, știm că, odată publicate în Monitorul Oficial, aceste reglementări au character de lege și nu mai există loc de interpretări”, a explicat, pentru EVZ, Viorel Șeicaru, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP)

 

Citește și