American arestat în Venezuela sub acuzația că urmărea să provoace haos în țară

Publicat: 26 04. 2013, 11:20
Actualizat: 05 07. 2013, 16:08

Guvernul venezuelean a anunțat joi arestarea unui cetățean american acuzat că ar fi un agent ce a încercat să provoace haos în Venezuela, în cursul unor violențe ce au avut loc după alegerile prezidențiale de la 14 aprilie, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Timothy Hallet Tracy, născut în 1978 în statul american Michigan (nord-est), a fost arestat miercuri pe aeroportul din Caracas, în timp ce încerca să părăsească Venezuela, au declarat pentru AFP surse din cadrul Ministerului de Interne.

„Am reperat un nord-american care a încercat să stabilească relații cu tineri din cadrul «Operațiunii suveranitatea»”, a confirmat, în fața presei, ministrul de Interne Miguel Rodriguez Torres.
„Operațiunea suveranitatea” este numele unui grup de studenți care a devenit cunoscut cerând, în stradă, adevărul despre starea sănătății președintelui Hugo Chavez, în lunile dinaintea morții acestuia, pe 5 martie.

Mai recent, grupul a cerut alegeri corecte și transparente, după care a respins – ca opoziția – rezultatele alegerilor prezidențiale, câștigate strâns de moștenitorul politic al lui Chavez, Nicolas Maduro.

Potrivit lui Rodriguez Torres, americanul este suspectat că a participat la un presupus plan al dreptei (opoziția) venezuelene vizând contestarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și provocarea unor violențe post-electorale soldate cu nouă morți – potrivit Guvernului -, după o zi de la scrutin.

„Am presupus că, prin modul de acțiune, acest domn face parte dintr-un organ de informații, deoarece este antrenat în acest domeniu, știe cum să se infiltreze, cum să manipuleze surse, cum să manipuleze informația în mod securizat”, a spus ministrul.

Rodriguez Torres a apreciat că americanul, probabil finanțat, în opinia sa, de ONG-uri străine, intenționa să provoace dezordine, după 14 aprilie, și să „conducă țara la război civil, cu scopul de a provoca intervenția imediată a unei puteri străine”.
Ministrul a proiectat, de asemenea, o înregistrare video în care studenți i-ar cere bani americanului cu scopul de a organiza manifestații. Maduro a reclamat, miercuri, arestarea „imediată” a tuturor persoanelor ce apar în această înregistrare video.

Statele Unite și Venezuela nu mai au ambasadori în cele două țări începând din 2010. Guvernele lui Hugo Chavez (1999-2013) și Nicolas Maduro denunță în mod regulat tentative de destabilizare a țării de către o opoziție ce beneficiază de susținerea Statelor Unite.
Nicolas Maduro a acuzat la 7 aprilie, pe când era președinte interimar, doi foști ambasadori americani că plănuiesc un complot ce viza să îl asasineze înaintea alegerilor prezidențiale de la 14 aprilie.

Doi atașați militari americani au fost expulzați din Venezuela, cu o lună mai înainte, sub acuzația că au vrut să conspire împotriva Guvernului.